pierwiastki trójmianu kwadratowego-proszę o sprawdzenie
Ciekawska: Wyznacz pierwiastki trójmianu, a następnie przedstaw go w postaci iloczynowej
d) y=x2−3x+1
Δ= (−3)2−4*1*1
Δ= 9−4=5
√Δ= √5
x1= 3−√5 2*1 = 3−√5 2
x2= 3+√5 2*1 = 3+√5 2
y= (x− 3−√52 )(x − 3+√52)
Czy rozwiązanie powinno wyglądać w ten sposób?
12 sie 00:16
Eta* :
12 sie 00:17
picia:
tak
12 sie 00:17
Basia: dokładnie tak powinno wyglądać
12 sie 00:17
Eta* :
Echh
picia ...znów spóźnienie
12 sie 00:18
picia:
ale nie tak duże
12 sie 00:18
Ciekawska: dziękuję

nigdy nie jestem pewna gdy miejsca zerowe wychodzą mi w ten sposób, zazwyczaj
to były pomyłki w obliczeniach, i po obliczeniu od zera wychodził jakiś "normalny" wynik w
sensie bez pierwiastków... lecz w tym wypadku nie wychodziło mi inaczej jak opisałam
powyżej dlatego też wolałam się upewnić
12 sie 00:21
picia:
zawsze mozesz zrobic sprawdzenie
12 sie 00:22
Ciekawska: sprawdzenie?
12 sie 00:23
Ciekawska: nie bardzo wiem o co chodzi.. znaczy się akurat w tym wypadku jak?
12 sie 00:24
picia:
podstawiasz wynik pod wyjsciowe rownanie jak w kazdym rownaniu
12 sie 00:24
picia:
| | 3+√5 | |
za x= |
| i sprawdzasz czy to 0  |
| | 2 | |
12 sie 00:26
Ciekawska: moge zastosować jedno z miejsc zerowych, obojętnie które?
12 sie 00:31
picia:
tak
12 sie 00:33
Ciekawska: dziękuję

coś ostatnio moje myślenie jest bliskie zera
12 sie 00:34