zadanie z dowodem
demo: ostatnie zadanie na dziś

"Wykaż, że kwadrat liczby naturalnej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę
1."
k ∊ N
3k+1 − liczby niepodzielne przez 3
(3k+1)
2=9k
2+6k+1
i co dalej?
dzieliłem 9k
2+6k+1 przez k−3 (czyli 3) ale wyszła jakaś dziwna reszta (64)....
11 sie 21:57
Saizou : ale nie masz dzielić przez k−3 tylko przez 3
11 sie 22:04
Saizou : i jeszcze jest jeden przypadek 3k+2 albo 3k−1 bo ta liczba też nie jest podzielna przez 3
11 sie 22:06
Mila: 9k2+6k+1=3(3k+2k)+1 liczba po podzieleniu przez 3 daje resztę 1.
Rozważ jeszcze przypadek:
l=3k+2 (reszta 2)
11 sie 22:07
miłosz: (3k+2)2=9k2+12k+4=9k2+12k+3+1=3(3k2+4k+1)+1
11 sie 22:19
miłosz: dla reszty dwa
11 sie 22:19
miłosz:
11 sie 22:19
Saizou : albo będziesz miał bardzo analogiczny przykład jeśli obierzesz 3k−1
11 sie 22:21
Mila: Dobrze.22:19
11 sie 22:23
demo: rozumiem że te dwa równania kwadratowe kończą dowód? czy trzeba pisać jakieś wnioski?
muszę wiedzieć, żeby na takim głupstwie nie stracić punktów (tak, za rok piszę maturę

)
12 sie 00:51
Basia:
porządny i kompletny dowód powinien wyglądać mniej więcej tak:
k∊C
n nie jest podzielna przez 3 ⇔ (1) n = 3k+1 ∨ (2) n = 3k +2
(1)
n = 3k+1 ⇒ n2 = (3k+1)2 = 9k2 + 6k + 1 = 3(3k2+2k)+1
ponieważ 3k2+2k∊C resztą z dzielenia n2 przez 3 jest 1
(2)
n = 3k+2 ⇒ n2 = (3k+2)2 = 9k2+12k+4 = 9k2+12k+3+1 =
3(3k2+4k+1)+1
ponieważ 3k2+4k+1∊C resztą z dzielenia n2 przez 3 jest 1
c.b.d.u.
12 sie 10:42