11 sie 19:32
konrad: mianownik musi być różny od zera
11 sie 19:33
miłosz: jak mianownik musi być różny od zera,to znaczy że należy?
11 sie 19:34
Saizou : | | 1 | |
to zacznij od jeszcze prostszego przykładu. Jaka jest dziedzina tego wyrażenia y= |
| |
| | x | |
11 sie 19:36
miłosz: zero
11 sie 19:36
konrad: mnianownik przyrównujesz do zera i rozwiązujesz równanie,
dziedziną wtedy jest R minus to co Ci wyszło
11 sie 19:36
miłosz: ale kiedy rozwiązanie należy do dziedziny a kiedy nie?
11 sie 19:37
Saizou : a czy można dzielić przez zero
11 sie 19:38
11 sie 19:40
miłosz: sory nie ten
11 sie 19:41
11 sie 19:41
konrad: jak należy nie należy
11 sie 19:44
konrad: *jak nie należy
11 sie 19:44
miłosz: co to oznacza wszystkie liczby należą do dziedziny?
11 sie 19:46
konrad: zresztą co to za stwierdzenie że ´dziedzina należy´, mówi się że coś należy do dziedziny, nie
odwrotnie
11 sie 19:47
Saizou : | | 1 | | x+2 | |
ogólnie jak masz coś takiego |
| lub inne wersje z ułamkiem np. |
| , to |
| | x | | x2−2x+1 | |
liczysz że
1
o mianownik≠0 (z tego wychodzą ci jakieś liczby)
2
o zazwyczaj taka funkcja jest określona dla wszystkich liczb rzeczywistych minus to co
wychodzi z 1
o
a w tym przykładzie policzono funkcję f(2−x) więc powstała nowa funkcja i trzeba było określić
na nowo dziedzinę
11 sie 19:47
miłosz: Dlaczego w pierwszym przykładzie należy w w drugim nie należy?
11 sie 19:48
konrad: R\(−1,3) znaczy że do dziedziny należą wszystkie liczby rzeczywiste poza −1i 3
sorry za złe nawiasy, piszę z telefonu
11 sie 19:49
11 sie 19:51
miłosz: chodzi mi o dziedzinę
11 sie 19:51
Saizou : | | 1 | |
jeśli masz funkcję f(x)= |
| −1 to dziedzina tej funkcji to x∊R/{−1}, a masz rozwiązać taką |
| | x+1 | |
nierówność f(x)>f(2−x)
| | 1 | | 1 | |
to musisz obliczyć funkcję f(2−x)= |
| −1= |
| −1 a dziedziną tego jest x∊R/{3} bo
|
| | 2−x+1 | | −x+3 | |
−x+3≠0→x≠3
i dostajesz że x≠{−1,3}, zatem D:x∊R/{−1,3}
11 sie 19:55
11 sie 20:01
Saizou : a czemu −88

przecież przyrównując mianowniki do zera otrzymamy, że
x≠−3
x≠−1
11 sie 20:05