zadanie z dowodem
demo: "Uzasadnij, że suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra jedności
pierwszej z nich jest odpowiednio cyfrą jedności i cyfrą dziesiątek drugiej, jest podzielna
przez jedenaście."
Nigdy nie ogarniałem zadań typu "uzasadnij/wykaż/etc" (czyli zadań z dowodem). Nauczcie mnie! ;
))
11 sie 18:54
konrad:
10x+y+10y+x=
11x+11y=
11(x+y)
11 sie 18:57
Eta* :
a=10x+y b= 10y+x dla x, y= {1,2,3,...,9}
a+b= 11x+11y= 11*(x+y) −−− jest podzielna przez 11
11 sie 18:57
ICSP: ustalmy x oraz y takie że :
x = {1,2,..9}
y = {1,2,...9}
wtedy liczbę dwucyfrową możemy zapisać jako
10x + y − pierwsza liczba
10y + x − druga liczba
10x + y + 10y + x = 11(x+y)
c.n.u.
11 sie 18:58
demo: Dlaczego tak "10x + y "?
x = {1,2,..9}
y = {1,2,...9}
Czy zero też nie powinno należeć do tych zbiorów?
11 sie 19:13
Jack:
wtedy któraś z liczb byłaby jednocyfrowa...
11 sie 19:15
demo: no ok. teraz pozostało już tylko jedno pytanie
Dlaczego tak "10x + y"?
11 sie 19:23
Saizou : a jak zapiszesz liczbę dwucyfrową?
11 sie 19:25
konrad: bo np.
23=2*10+3
54=5*10+4
11 sie 19:26