..
nobrain: Wyobraź sobie że w twoje ręce wpadły jakieś stare zapiski naukowe odwołujące się do pomiarów w
pewnej skali temperatur Z. W skali tej woda wrze w temperaturze 65oZ, a krzepnię w −14oZ.
Jakiej wartości w skali Farenheita odpowiada temperatura TZ = −98oZ? Załóż, że skala Z jest
liniowa, to znaczy wielkość stopnia w skali Z jest taka sama w każdym jej punkcie.
Zrobiłem to zadania za pomocą funkcji liniowe rozwiązałem układ równań i wyszedł wzór
wyliczyłem no i oczywiście odpowiedzi się nie zgadzały. Przecież jakby nie było odpowiedzi to
bym zrobił to zadanie w ten sposób i myślał że dobrze rozwiązałem. Czy wy tutaj od razu
widzicie że tego nie można zrobić za pomocą funkcji liniowej tylko trzeba jakoś inaczej ?
11 sie 18:27
Basia:
a jaka jest temperatura wrzenia i krzepnięcia w skali F ?
bo nie chce mi się szukać..............
11 sie 18:40
konrad: krzepnięcia − 32
wrzenia − 212
11 sie 18:41
konrad: hmm, ciekawe bo mi też się nie zgadza
jaki Ci wzór wyszedł?
11 sie 18:44
nobrain: dzięki konrad
@Basia jak rozwiążesz możesz też dodać króciutki komentarz dlaczego tak

?
11 sie 18:45
nobrain: właśnie kondrad tego nie można tak niby robić, bo dla różnych wartości TZ jest inna wartość
TF czyli nie jest liniowe. Tak mi się wydaje.
A wzór jaki wyszedł to
y = 0,79x − 14
y − Z
x − F
11 sie 18:47
Basia:
nie na odwrót ? temperatura wrzenia niższa od temperatury krzepnięcia ?
11 sie 18:53
konrad:
no ale w poleceniu jest że ma być liniowa
mi wyszedł wynik inny i brzydszy
11 sie 18:54
konrad: @Basia
nie, a czemu miałoby tak być?
11 sie 18:55
nobrain: sory ten wzór to dla celsjusza jak liczyłem, ale oba i tak nie ważne bo dają złę rozwiązanie

y = 2,28x −87
11 sie 18:58
nobrain: Autor pisze coś takiego: Zauważmy że możemy wyznaczyć wspołczynnik umożliwiający przeliczenie
obliczonej
różnicy temperatur skali Z na skalę Farenheita.
Aha dopiero jak to w/w napisałem to coś mi w głowie zaświtało ale niech Basia rozwiąże

Chciałem tam jeszcze dopisać skąd niby mamy wiedzieć że róznica ta jest zawsze taka sama( a
właśnie chyba jest...)
11 sie 19:01
Bogdan:

A może pan Tales pomoże?
11 sie 19:01
Basia:
a już rozumiem:
krzepnięcia: 32
wrzenia: 212
na "rozum" to chyba tak (ale pewna nie jestem)
−14Z ~ 0C
65Z ~ 100C
C i Z są liniowe
79Z = 100C
i teraz przelicz na F
| | 9 | | 8900 | |
TF = 32+ |
| *(− |
| ) = ............... |
| | 5 | | 79 | |
może to będzie dobrze, ale nie na pewno
11 sie 19:06
Bogdan:
Proponuję nie korzystać z pośrednictwa Celsjusza.
11 sie 19:08
Basia:
może to się da bez "pośrednictwa" C (Celsjusza)
ale nie wiem czy F jest skalą linową
11 sie 19:08
Basia:
jeżeli F jest skalą liniową to oczywiście można tak samo bez C
11 sie 19:09
nobrain: W odpowiedziach jest T
F = 159
oF
Ale kurde jak znaleść wzór który każdą wartość temperatur podaną w F zamieni na T. To co Bogdan
napisał faktycznie by się sprawdziło bo różnice są liniowe tylko jak na to wpaść
11 sie 19:14
nobrain: nie na T tylko na Z
11 sie 19:15
nobrain: A możecie mi jeszcze powiedzeić czy mając te dane da się znaleść jakiś przepis na wyznaczenie
temeratury w Farenhaitach na podstawie temperatury w Z.
| | 9 | |
Tak jak TF = ( |
| TC+32)oF ? |
| | 5 | |
11 sie 19:31
nobrain: WOW UDAŁO MI SIĘ znaleść wzór masakra

W sumie nie wiem czemu tak
11 sie 19:36
Basia:
159F to chyba niemożliwe
−14Z 32F
65F 212F
−98Z < −14Z no to musi być mniejsze od 32F
11 sie 19:36
nobrain: no z −
11 sie 19:38
nobrain: aha napisałem bez przepraszam najmocniej
11 sie 19:38
Bogdan:

z − dana wartość temperatury w skali Z
f − szukana wartość temperatury w skali F
| 65 + 14 | | z + 14 | | 180 | |
| = |
| ⇒ f = |
| (z + 14) + 32 |
| 212 − 32 | | f − 32 | | 79 | |
| | 180 | | 5048 | |
względnie f = |
| z + |
| |
| | 79 | | 79 | |
| | −98*180 + 5048 | |
Dla z = −98oZ: f = |
| ≈ −159,4 [oF] |
| | 79 | |
11 sie 20:18