ułamek
em: | | cx+d | |
mam taki ułamek: |
| |
| | ax+b | |
muszę podzielić licznik przez mianownik
ale nie umiem... pomożecie?
11 sie 17:57
Basia:
| | c | | da | | c | | da | |
cx+d = |
| (ax + |
| ) = |
| (ax+b−b+ |
| ) = |
| | a | | c | | a | | c | |
| c | | c | | da | |
| (ax+b)+ |
| *( |
| −b) = |
| a | | a | | c | |
| c | | c | | ad−bc | |
| (ax+b) + |
| * |
| = |
| a | | a | | c | |
czyli
| cx+d | | c | | ad−bc | |
| = |
| + |
| |
| ax+b | | a | | a(ax+b) | |
i nic mądrzejszego............
11 sie 18:11
em: dziękuję!
11 sie 18:21
konrad: ja w ogóle nie widzę sensu w dzieleniu tego, jaki ma być tego cel?
11 sie 18:33
Basia:
jedyny jaki jestem w stanie wymyślić to trenowanie biegłości rachunkowej
11 sie 18:36
Bogdan:
Takie działanie wykonuje się np. przy przejściu z postaci ogólnej wzoru funkcji homograficznej
do postaci kanonicznej. Postać kanoniczna pozwala na łatwe wykreślenie jej wykresu.
3
−−−−−−−−−−−−−
(3x + 8) : (x + 2)
−3x − 6
−−−−−−−
2
| | 3x + 8 | | 2 | |
Stąd f(x) = |
| ⇒ f(x) = |
| + 3 |
| | x + 2 | | x + 2 | |
| | 3x + 8 | |
Inny przykład to: ∫ |
| dx, tu też można wykonać takie dzielenie. |
| | x + 2 | |
11 sie 18:46