Symbolem * zastąpiono cyfrę dziesiątek czterocyfrowej liczby 17*4. Znajdź cyfrę
demo: "Symbolem * zastąpiono cyfrę dziesiątek czterocyfrowej liczby 17*4. Znajdź cyfrę dziesiątek tej
liczby, jeśli wiadomo, że liczba ta podzielna jest przez 3 i przez 4."
Z czego skorzystać żeby rozwiązać to zadanie? :c bo nie wiem totalnie jak się za to zabrać...
11 sie 17:40
konrad: suma cyfr musi być podzielna przez 3 i dwie ostatnie cyfry muszą tworzyć liczbę podzielną przez
4
11 sie 17:42
Trivial: Czemu akurat symbolem *?

Podejrzane...
11 sie 17:46
Eta* :
11 sie 17:47
AS: Szukana liczba: 17x4
Z warunku podzielności przez 3 musi zachodzić: 1 + 7 + x + 4 = 3*k => 12 + x = 3*k
Z warunku podzielności przez 4 musi zachodzić: 2*x + 4 = 4*k1 => x + 2 = 2*k1
Z obu warunków porównuję x
3*k − 12 = 2*k1 − 2
3*k − 2*k1 = 10
Podstawiając k = 1,2... dla k = 4 mamy k1 = 1
Wtedy x = 0 a szukana liczba 1704
Następna liczba: 1764 dla k = 6 i k1 = 4
11 sie 19:11
Aga1.: Albo "na piechotę".
W miejsce gwiazdki wpisujesz cyfrę, tak aby dwie ostatnie cyfry tworzyły liczbę podzielną przez
4
i sprawdzasz, czy suma cyfr tej liczby podzielna jest przez 3.
1704 i 1+7+0+4=12 jest podzielne przez 3.
Cyfrą dziesiątek może być 0.
1724 i 1+7+2+4 nie dzieli się bez reszty przez3
17[C[4]4 i 1+7+4+4=16 nie dzieli się przez 3
1764 i 18 dzieli się przez 3
Cyfrą dziesiątek może być 6
Sprawdź jeszcze
1784
13 sie 10:28