Jajak wyznaczyć drugi wyraz ciągu gdy mam dany trzeci i szósty?
klaud199: jak wyznaczyć drugi wyraz ciągu gdy mam dany trzeci i szósty?
11 sie 15:47
ICSP: arytmetyczny czy geometryczny ?
11 sie 15:47
mala2:
arytmetyczny:
a2+3r=a6
wyliczasz r
a2−r=a1
albo
z układu równań
a1+r=a2
a1+5r=a6
11 sie 15:57
mala2: a2+4r nie 3r
11 sie 15:59
mala2:
poprawiam
a3+3r=a6
albo
układ równań
a1+2r=a3
a1+5r=a+6
11 sie 16:02
mala2: a1+5r=a6
11 sie 16:02
mala2:
c. geometryczny:
a1*q2=a3
a1*q5=a6
an=a1*qn−1
11 sie 16:07
klaud199: wyraz trzeci=5 a szósty 11 różnica wychodzi dwa ale wyraz drugi nie wiem jest to ciąg
arytmetyczny sorki nie dopisałam
11 sie 16:24
klaud199: Jeszcze jedno zadanie 10 do potęgi 88+ 29 nie wiem jak tą potęge inaczej rozpisać?
11 sie 16:27