Przedstaw funkcję wymierną w postaci sumy wielomianu i ułamków prostych
Miraclepl: Przedstaw funkcję wymierną w postaci sumy wielomianu i ułamków prostych.
Witam, proszę o jakiekolwiek naprowadzenie jak tego typu zadania rozwiązać

W notatkach mam coś o ułamkach prostych ale kompletnie nie wiem skąd się one biorą i jak je
odczytać.
Prosiłbym o jakiś algorytm postępowania, co robić pokolei gdy zobaczy się takie zadanie

Z góry dziękuje.
11 sie 15:31
Basia:
dzielisz licznik przez mianownik
x
4 − 3x
3 + 1 : (x
3−4x
2+4x) =
x +
1
−x4+4x3−4x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
3 − 4x
2 + 1
−x3+4x2−4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x+1
stąd
| x4−3x3+1 | | −4x+1 | |
| = x+1+ |
| = |
| x3−4x2+4x | | x3−4x2+4x | |
| | 4x−1 | |
i teraz ułamek |
| |
| | x(x−2)2 | |
masz rozbić na ułamki proste
to już umiesz zrobić ?
11 sie 15:52
pigor: ....
1
o rozkładasz mianownik na czynniki możliwie najniższego stopnia :
| x4−3x3+1 | | x4−3x3+1 | | x4−3x3+1 | |
| = |
| = |
| |
| x3−4x2+4x | | x(x2−4x+4) | | x(x−2)2 | |
2
o rozkładasz na sumę ułamków prostych o odpowiednich licznikach (jakich, poszukaj) :
| x4−3x3+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x3−4x2+4x | | x | | x−2 | | (x−2)2 | |
3
o sprowadzasz do wspólnego mianownika porządkując licznik do odpowiedniego wielomianu i
porównujesz tożsamościowo liczniki otrzymując układ równań o niewiadomych A,B,C, ...
11 sie 15:55
Basia:
pigor na ułamki proste można rozkładać ⇔ stopień licznika ≤ stopnia mianownika
spróbuj skończyć swoje obliczenia to się doświadczalnie o tym przekonasz
przecież po sprowadzeniu do wsp.mianownika dostaniesz
licznik = A(x−2)(x−2)2 + Bz(x−2)2 + Cx(x−2)
no i skąd weźmiesz x4 ?
11 sie 16:00
pigor: o kurcze, faktycznie, przepraszam, skupiłem się na mianowniku , a nie zwróciłem uwagi na
licznik .
11 sie 16:11
Basia:
poprawka:
...................⇔ stopień licznika < stopień mianownika
11 sie 16:12
Basia:
Cześć Milu

Przeczytaj wpis z 16:00
11 sie 16:13
Mila: Mira.. na jakim jesteś etapie ułamków prostych. Czy zaczynasz, czy jesteś zaawansowany?
11 sie 16:22
Mila: Basiu, chciałam poprawić zapis Pigora, ale najpierw musi być dzielenie.
11 sie 16:44
pigor: ... no właśnie druga wpadka − nie przeczytałem polecenia ...

ze zrozumieniem, a więc
jeszcze raz, a ponieważ nie cierpię dzielenia wielomianów, to np. tak :
| x4−3x3+1 | | x4−4x3+4x2+x3−4x2+1 | |
| = |
| = |
| x3−4x2+4x | | x3−4x2+4x | |
| | x(x3−4x2+4x)+x3−4x2+1 | | x3−4x2+1 | |
= |
| = x+ |
| = |
| | x3−4x2+4x | | x3−4x2+4x | |
| | x3−4x2+4x−4x+1 | | −4x+1 | | −4x+1 | |
= x+ |
| = x+1+ |
| = x+1+ |
| = |
| | x3−4x2+4x | | x3−4x2+4x | | x(x−2)2 | |
| | −4x+1 | | A | | B | | C | |
= gdzie |
| = |
| + |
| + |
| i −4x+1 = A(x−2)2+Bx(x−2)+Cx ⇔ |
| | x(x−2)2 | | x | | x−2 | | (x−2)2 | |
⇔ −4x+1 = A(x
2−4x+4)+B(x
2−2x)+Cx ⇔ −4x+1 = (A+B)x
2+(−4A−2B+C)x+4A ⇔
⇔ A+B=0 i −4A−2B+C=−4 i 4A=1 ⇔ A=B=
14 i C=−4+1+
12=
112 , a więc
| −4x+1 | | 1 | | 1 | | 11 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−2)2 | | 4x | | 4(x−2) | | 2(x−2)2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| x4−3x3+1 | | 1 | | 1 | | 11 | |
| = x+1+ |
| + |
| + |
| − szukany rozkład. |
| x3−4x2+4x | | 4x | | 4(x−2) | | 2(x−2)2 | |
11 sie 16:54
Miraclepl: Mila, szczerze powiem, że jestem całkowicie zielony z tego tematu, właśnie skończyłem całki
liczyć przez podstawienie i części z tych przykładów które Jakub umieścił na tej stronce.
Z tego co widzę, muszę najpierw przerobić dzielenie wielomianów.
Czy mógłbym prosić o jakiś najprostszy przykład po to aby zrozumieć ten cały rozkład?
11 sie 17:48
Basia:
| 1 | | 1 | | A | | B | | A(x+1)+B(x−1) | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| |
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | | (x−1)(x+1) | |
stąd
A(x+1)+B(x−1) = 1
Ax + A + Bx − B = 1
(A+B)x + (A−B) = 1
A+B = 0
A−B = 1
B = −A
A−(−A) = 1
2A = 1
| 1 | | 12 | | −12 | |
| = |
| + |
| = |
| x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
przeanalizuj i spróbuj podobnie rozłożyć
11 sie 18:18
Miraclepl: Nie ma możliwości edycji postów więc dopiszę:
Dotarłem już do etapu: podzieliłem wielomiany, wyszło mi dokładnie tak jak wam czyli po
przekształceniach:
| | A | | B | |
i tu się zatrzymałem bo nie wiem skąd odczytaliście te ułamki typu |
| , |
| itp. |
| | x | | x−2 | |
11 sie 18:21
Basia:
no to już musisz sobie doczytać bo tych zasad jest sporo:
jeżeli mianownik da się rozłożyć na
różne czynniki liniowe np. (x−1)(2x+3)(x−6) to mamy
tylko ułamki
| | A | | B | | C | |
jeżeli jest tak jak tutaj czyli x(x−2)2 to masz |
| ; |
| ; |
| |
| | x | | x−2 | | (x−2)2 | |
| | A | | B | | C | | D | | E | |
gdyby było x(x−2)4 to masz |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| |
| | x | | x−2 | | (x−2)2 | | (x−2)3 | | (x−2)4 | |
i tak dalej
ale gdyby było (x−1)(x
2+x+1) to byłyby to ułamki
| | Ax+B | | Cx+D | |
a gdyby było (x2+1)(x2+3) byłoby |
| ; |
| |
| | x2+1 | | x2+3 | |
11 sie 18:34
Miraclepl: ad. Twoje pierwsze zadanie,
Skąd wiemy, że A(x+1)+B(x−1) = 1
| | 1 | |
Odczytujemy to po prostu z licznika ułamka |
| ? |
| | (x−1)(x+1) | |
Skąd wiemy, że A+B=0 a A−B=1, skąd to się wywodzi
11 sie 18:43
Mila: Tak, myślałam,że całki rozwiązujesz. Dlaczego zacząłeś od trudnego, są prostsze przykłady.W
Krysickim są różne przykłady.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W arytmetyce ułamki proste to: |
| , |
| , |
| , |
| , |
| itd. |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
Czy już zrozumiałeś przykład Basi?
Wyjaśnienie do postu z 18:43
A(x+1)+B(x−1) =Ax+A+Bx−B=x(A+B)+(A−B)=licznikowi pierwszego ułamka, czyli =1
stąd A+B=0 bo nie ma wyrazu z x−em,
i A−B=1
| −4x+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−2)2 | | x | | x−2 | | (x−2)2 | |
Sprowadź prawą stronę do wspólnego mianownika i pogrupuj wyrazy.(...)x
2+(....)x+(...)
11 sie 21:56
Miraclepl: Dzięki Mila za polecenie Krysickiego, już przejrzałem kilka przekładów ale utknąłem na tym
samym czyli: nie rozumiem skąd się bierze zależność A+B = 0 i A−B =1 :
Normalnie gdybym czegoś takiego szukał w innych zadaniach nie tego typu to bym wyliczył z
równania:
x(A+B)+(A−B)=1 /:x ⇒
1x = A+B + A−B ⇒
1x= 2A ⇒
12x=A i tak dalej. Ale tutaj mam
wrażenie, że to trzeba po prostu odczytać z powyższych równań a ja jestem ślepy i tego nie
widzę

A(x+1)+B(x−1) =Ax+A+Bx−B=x(A+B)+(A−B)=1 tu jeszcze rozumiem dlaczego =1
A+B=0 bo ? Według tego co pisałaś o 21:56: x(A+B)+(A−B)=1 W nawiasie (A+B) nie ma wyrazu z
x−em, ale przecież w nawiasie (A−B) też go nie ma
12 sie 00:20
Basia:
nie o to chodzi, nie rozwiązujesz równania tylko badasz kiedy dwa wielomiany są równe
dwa wielomiany są równe ⇔ współczynniki przy tych samych potęgach x są równe
(A+B)x + (A−B) = 1 = 0*x + 1
i porównujesz
12 sie 00:29
Basia:
to tak jak w zadaniu typu:
dla jakich wartości parametrów a,b,c,d wielomiany:
W(x) = ax3 +(b−1)x2 + (c+2)x + d
i
P(x) = 3x2 + 5
są równe
12 sie 00:31
Miraclepl: Ale przecież w równaniu: (A+B)x + (A−B) = 1 mamy tylko jedną potęgę x−a = 1 czyli x1=x
Przy nawiasie (A−B) ewentualnie mogłoby być x0 czyli 1(A−B) a więc nie są w tych samych
potęgach.
W ogóle to zastanawiam się dlaczego powstał zapis (A+B)x + (A−B) = 1 przecież wyciągając przed
nawias x wychodzi x(A+B) + A − B =1 poprostu, bez nawiasu przy A−B.
12 sie 00:54
Miraclepl: Do jutra, Dobranoc bo się już późno zrobiło
12 sie 00:55
Basia:
1.
x(2+5) + 4−3 = (2+5)x + (4−3)
2.
1= 1*x0 = 0*xn+0*xn−1+......+0*x4+0*x3+0*x2+0*x1+1*x0
12 sie 09:51
Miraclepl: Dobra dzięki za pomoc, chyba już rozumiem →
Zrobiłem to na innym przykładzie i zrozumiałem.
Na chłopski rozum: 1=Ax+A+Bx−B czyli po lewej stronie równania (czy też w wielomianie po
lewej stronie) nie mamy wyrazów z x'em czyli aby po lewej stronie nie było x'ów to po prawej
współczynniki przy x'ach zsumowane muszą dać 0 ⇒ A+B=0. I ponownie po lewej stronie jest
wyraz bez x'a czyli po prawej A−B (wyrazy bez x'a) muszą dać nam 1.
Czyli od początku:
A(x+1)+B(x−1) = 1
Ax + A + Bx − B = 1
(A+B)x + (A−B) = 1
↓
do pierwszego równania
A=12 B=−12
Mając to podstawiam do ułamków prostych czyli:
| 1 | | A | | B | | 1 | | 12 | | −12 | |
| = |
| + |
| i finalnie: |
| = |
| + |
| |
| x2−1 | | x−1 | | x+1 | | x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
Dobrze ?

Jeśli tak to zabieram się za zadania z mojego pierwszego postu
12 sie 12:35
Basia:
12 sie 12:37
Basia:
P.S. do poprzedniego
to nie jest konieczne, ale ładniejsze
12 sie 12:42
Miraclepl: Czyli do pierwszego:
| x4−3x3+1 | | −4x+1 | | −4x+1 | |
| = x+1 + |
| =x+1+ |
| |
| x3−4x2+4x | | x(x2−4x+4) | | x(x−2)2 | |
Z tego wynika,że:
| −4x+1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| /*[x(x−2)2] |
| x(x−2)2 | | x | | x−2 | | (x−2)2 | |
−4x+1=A(x−2)
2 + B(x−2)x + Cx
−4x+1=A(x
2−4x+4)+Bx
2−2Bx+Cx
−4x+1=Ax
2−4Ax+4A+Bx
2−2Bx+Cx
−4x+1=x
2(A+B)−x(4A+2B−C)+4A ⇒
| ⎧ | 14+B=0 | |
| ⎨ | 4A+2B−C=−4 |
|
| ⎩ | A=14 | |
| ⎧ | B=−14 | |
| ⎨ | 4*14+2*−14−C=−4 |
|
| ⎩ | A=14 | |
Finalnie:
| x4−3x3+1 | | 14 | | −14 | | 184 | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| x3−4x2+4x | | x | | x−2 | | (x−2)2 | |
| | 1 | | 1 | | 18 | |
|
| − |
| + |
| +x+1 |
| | 4x | | 4(x−2) | | 4(x−2)2 | |
Wynik z dzielenia wielomianów dopisuję się do ułamków prostych na końcu tak?

Martwi mnie jeszcze jedno − moje wyliczone C i B są nieco inne niż te Pigora, któremu wyszło,
że A=B no i C zupełnie inne niż moje.
12 sie 13:20
Basia:
−4x+1=x2(A+B)−x(4A+2B−C)+4A
i wobec tego
A+B = 0
4A+2B−C = 4
4A = 1
no i dalej już błąd się ciągnie
12 sie 13:30
Basia:
P.S. pigor też popełnił błąd
A≠B
A = 14
B = −A = −14
1−12−C = 4
−C = 312 = 72
C= −72
12 sie 13:36
Basia: a poza tym staraj się niepotrzebnie nie komplikować
z (3) od razu masz A
z (1) wyliczasz B
podstawiasz do (2) i wyliczasz C
12 sie 13:39
Bogdan:
Proponuję uproszczenie obliczeń przy wyznaczaniu współczynników A, B i C.
Nie potrzeba rozwiązywać układ równań.
Zaczynam od miejsca: −4x + 1 = A(x − 2)
2 + Bx(x − 2) + Cx.
Dobieram "wygodne" liczby, które wstawiam w miejsce x.
| | 7 | |
x = 2: −8 + 1 = 0 + 0 + 2C ⇒ C = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
x = 0: 0 + 1 = 4A + 0 + 0 ⇒ A = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 7 | | 1 | |
x = 1: −4 + 1 = A − B + C ⇒ B = |
| − |
| + 3 = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Jak widać, wyniki mamy prawie natychmiast.
12 sie 13:54
Basia: Witaj
Bogdanie 
Dobry sposób
12 sie 14:02
Bogdan:
Witaj
Basiu 
, pozdrawiam.
12 sie 14:05
Miraclepl: Rozpisywałem tylko po to, żeby kiedyś tam w przyszłości tego nie szukać.
| | x4−3x3+1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
Czyli ostatecznie: |
| = x+1 + |
| − |
| − |
| |
| | x3−4x+4x | | 4x | | 4(x−2) | | 2(x−2)2 | |
Dobrze?

te x+1 czyli wynik dzielenia wielomianów tam też musi być tak?
| | x4−3x3+1 | |
I teraz jakbym chciał obliczyć ∫ |
| to wystarczy, że policzę sumę całek |
| | x3−4x+4x | |
| | 1 | |
poszczególnych ułamków prostych ? tj. ∫(x+1)dx + ∫ |
| dx |
| | 4x | |
| | 1 | | 7 | |
−∫ |
| dx−∫ |
| dx  |
| | 4(x−2) | | 2(x−2)2 | |
12 sie 14:11
Basia: tak
12 sie 14:12
Miraclepl: Dziękuje za pomoc wszystkim

to by było na tyle (jak na teraz
12 sie 14:14
Miraclepl: 1)Skorzystam z tematu, żeby nie zaśmiecać (te same polecenie), proszę o sprawdzenie:
Na Wolframalpha przyrównałem całkę z tego ułamka początkowego do sumy całek z ułamków prostych
i zwróciło mi odpowiedź "true" więc podejrzewam, że dobrze.
Stopień licznika jest niższy niż mianownika więc nie muszę dzielić.
| −2x+3 | | −2x+3 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| |
| x4+2x2 | | x2(x2+2) | | x | | x2 | | x2+2 | |
−2x+3=Ax(x
2+2)+B(x
2+2)+(Cx+D)x
2
−2x+3= Ax
3+2Ax+Bx
2+2B+Cx
3+Dx
2
−2x+3=x
3(A+C)+x
2(B+D)+x(2A)+2B
⇒
A+C=0
B+D=0
2A=−2
2B=3
czyli:
A=−1
B=
32
C=1
D=−
32
| −2x+3 | | 1 | | 3 | | x−32 | |
| = − |
| + |
| + |
| |
| x4+2x2 | | x | | 2x2 | | x2+2 | |
2) Z następnym przykładem mam problem
Podzieliłem wielomiany i wyszło: x
2−2x+1 z resztą x
2−2x+4
| | x2−2x+4 | |
no więc otrzymuje: x2−2x+1+ |
| |
| | x4−1 | |
Mianownika juz bardziej chyba nie uproszczę więc chce rozłożyć już na ułamki proste i tylko
jeden mi się nasuwa na myśl:
czyli x
2−2x+4=Ax+B ⇒ A=−2 i B=4
Czuje, że coś źle zrobiłem
12 sie 15:46
Mila: 1) Dobrze

, 2 sprawdzam.
12 sie 15:52
Mila: Dzielenie dobrze
mianownik rozkładasz:
x
4−1=(x
2−1)(x
2+1)=(x−1)(x+1)(x
2+1)
| x2−2x+4 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x−1)(x+1)(x2+1) | | x−1 | | x+1 | | x2+1 | |
12 sie 15:58
Mila: Oblicz A,B,C,D
Sprawdzę po 22.
12 sie 17:00
Miraclepl: Basiu, czy D nie powinno być równe −
32 ?
tj. 1+(−4) = −3 i 2D=−3 więc D=−
32 ?

Wtedy reszta wychodzi:
A=
32
B=−
52
C=1
D=−
32
Dla sprawdzenia; A+B+C=0 ⇒
32 −
53 + 1 = 0 ⇒ −
22+1=0
12 sie 17:02
Miraclepl: oczywiście w sprawdzeniu miało być: 32−52+1=0
12 sie 17:03
Basia: oczywiście pomyliłam się D = −32
dalej jest źle więc skasowałam
trzeba poprawić
12 sie 17:09
Basia:
teraz masz chyba dobre wyniki
12 sie 17:10
Miraclepl: suma sumarum:
| x6−2x5+x4+3 | | 3 | | 5 | |
| = |
| − |
| + |
| x4−1 | | 2(x−1) | | 2(x+1) | |
12 sie 17:21
Basia:
na końcu ma być: +x2 − 2x + 1 (wynik dzielenia)
12 sie 17:23
Nina: Bogdan a Ty czasami nie Gustlik jesteś

On tez lubi rozwiązywac zadania w sposób
"natychmiastowy".
12 sie 17:25
Basia:
Proszę nie obrażać Bogdana.

To bardzo zasłużona dla tego forum osoba.

Starszym bywalcom dobrze znana.
Nowym nie bardzo, bo coś ostatnio rzadko bywa.
12 sie 17:31
Mila: Miracle..
Moje wyniki do zadania 2 godzina 15:46
| | x6−2x5+x4+3 | | A | | B | | Cx+d | |
∫ |
| =∫(x2−2x+1)dx+∫ |
| dx+∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x4−1 | | x−1 | | x+1 | | x2+1 | |
C=1
| | 1 | | 3 | | 7 | | 1 | | 3 | |
J= |
| x3−x2+x+ |
| ln|x−1|− |
| ln(x+1)+ |
| ln(x2+1)− |
| arctgx+C |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
12 sie 21:05
Miraclepl: Mimo, że o całkę nie prosiłem to dziękuje.
Dlaczego A i B nam wyszły inaczej?

Basia wrzuciła już całe rozwiązanie aż do ABCD tyle że usuneła bo był błąd mały.
12 sie 21:17
Mila: Są żmudne rachunki i łatwo się pomylić, kilka razy liczyłam.
wyrażenie z licznika piszę :
A(x3+x+x2+1)+
B(x3+x−x2−1)+
Cx3−Cx+Dx2−D
Porównując współczynniki przy niewiadomych w tej samej potędze:
(1) A+B+C=0
(2) A−B+D=1
(3) A+B−C=−2
(4) A−B−D=4
(1)+(2); 2A+C+D=1
(3)+(4) ; 2A−C −D=2 znowu dodaję stronami : 4A=3 A=3/4
(1)+(3); 2A+2B=−2 ⇒A+B=−1⇒B=−7/4
z(1) 3/4−7/4+C=0 ⇒ C=1
D=..
Chyba nie pomylilam się w przepisywaniu,
12 sie 21:50
Miraclepl: Ja mam w ten sposób:
| A | | B | | Cx+D | | x2−2x+4 | |
| + |
| + |
| = |
| /* (x−1)(x+1)(x2+1) |
| x−1 | | x+1 | | x2+1 | | (x−1)(x+1)(x2+1) | |
A(x+1)(x
2+1)+B(x−1)(x
2+1)+(Cx+D)(x−1)(x+1)= x
2−2x+4 opuszczam nawiasy →
(Ax+A)(x
2+1)+(Bx−B)(x
2+1)+(Cx+D)(x
2−1)=x
2−2x+4
czyli: Ax
3+Ax+Ax
2+A+Bx
3+Bx−Bx
2−B+Cx
3−Cx+Dx
2−D=x
2−2x+4
Grupując po x−ach w odpowiednich potęgach:
x
3(A+B+C)+x
2(A−B+D)+x
1(A+B−C)+x
0(A−B−D)=x
2−2x+4
z tego wynika:
A+B+C=0
A−B+D=1
A+B−C=−2 /*(−1)
A−B−D=4 /*(−1)
A+B+C=0
−A−B+C=2
−−−−−−−−−−−−−−
2C=2
C=1
A−B+D=1
−A+B+D=−4
−−−−−−−−−−−−−−
2D=−3
D=−32
Podstawiając już wyliczone C i D do pozostałych:
A+B+1=0
A−B−
32=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2A−
12=1 TUTAJ POPEŁNIŁEM BŁĄD bo odczytałem na początku A−
12
2A=
32
A=34
i A+B+C=0 więc
34+B+1=0 ⇒ B=−1−
34 ⇒
B=−74
Czyli zwracam honor, to jednak ja się pomyliłem, ech pomyśleć, że jeden mały błąd i wykładowca
by mnie oblał xD
| x2−2x+4 | | 3 | | 7 | | x−32 | |
| =x2−2x+1+ |
| − |
| + |
| |
| (x−1)(x+1)(x2+1) | | 4(x−1) | | 4(x+1) | | x2+1 | |
12 sie 23:10
Mila: Nie oblał by Cię, to nie jest test wyboru.

za wytrwałość.
12 sie 23:22
Miraclepl: Dziękuje i dobranoc
12 sie 23:26
Mila:
12 sie 23:32
Bogdan:
Proponuję jeszcze raz inny sposób na wyznaczenie wartości A, B, C, D.
x
2 − 2x + 4 = A(x + 1)(x
2) + B(x − 1)(x
2 + 1) + (Cx + D)(x − 1)(x + 1)
Dobieram "wygodne" liczby, które wstawiam w miejsce x:
| | 3 | |
x = 1: 1 − 2 + 4 = 4A ⇒ A = |
| |
| | 4 | |
| | 7 | |
x = −1: 1 + 2 + 4 = −4B ⇒ B = − |
| |
| | 4 | |
| | 3 | | 7 | | 3 | |
x = 0: 4 = A − B − D ⇒ D = |
| + |
| − 4 = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 7 | | 3 | |
x = 2: 4 − 4 + 4 = 15A + 5B + 6C + 3D ⇒ 6C = 4 − 15* |
| + 5* |
| + 3* |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
6C = 6 ⇒ C = 1
12 sie 23:37
Miraclepl: Dzięki Bogdan, jutro przeanalizuje
12 sie 23:40
Mila: Skąd znasz tę metodę? Na studiach nie znałam.
12 sie 23:44
Bogdan:
To dość powszechny sposób.
Przy okazji poprawiam chochlika, który zjadł mi zapis przy A:
x2 − 2x + 4 = A(x + 1)(x2 + 1) + B(x − 1)(x2 + 1) + (Cx + D)(x − 1)(x + 1)
12 sie 23:54
Hook: Mam problem z zadaniem:
Przedstaw funkcję wymierną
f(x) = x5+3x4+3x3+2x2+2/x4+x3+x2
jako sumę wielomianu i ułamków prostych.
podzieliłem wielomian i doszedłem do takiej postaci: x+2+2/x4+x3+x2 i nie wiem jak to
zapisać dalej
Proszę o pomoc
2 lis 15:32