11 sie 13:58
picia:
| | 3 | |
1 |
| nie nalezy do dziedziny bo nie wolno dzielic przez 0! |
| | 4 | |
11 sie 14:02
miłosz: o co chodzi z tym zerem , wytłumacz
11 sie 14:03
picia:
mam Ci tlumaczyc dlaczego nie dzielimy przez 0

przeciez o tym mowia na samym poczatku uczenia.
"nie dziel cholero przez 0" i podobne wierszyki
| | 5x+3 | |
masz rownanie |
| =0 |
| | x−1 | |
wyznacz dziedzine i rozwiaz rownanie
11 sie 14:06
11 sie 14:07
11 sie 14:08
picia:
co nalezy
11 sie 14:09
miłosz: rozwiązuje równanie:
D =R/{1}
5x+3=0
5x=−3
x= −35
11 sie 14:11
miłosz: i co dalej?
11 sie 14:13
picia:
ok
11 sie 14:13
picia: nic
napisze inne
11 sie 14:14
miłosz: ale jak i gdzie z tym zerem?
11 sie 14:14
11 sie 14:15
picia:
| | 3 | |
przeciez wyszlo Ci − |
| i nalezy do dziedziny |
| | 5 | |
PS uzywaj duze U do pisania ulamkow
11 sie 14:16
miłosz:
134 nie nalezy do dziedziny bo nie wolno dzielic przez 0!
ale co nie wolno dzielić przez zero , bo nic nie rozumiem w tym przykładzie?
11 sie 14:16
miłosz: ale dlaczego należy,
11 sie 14:16
miłosz: bo należy do liczb rzeczywistych?
11 sie 14:17
picia:
przeciez wyznaczyles dziedzine D=R\ {1}
| | 3 | |
to podstaw 1 |
| przeciez nie bedziesz dzielil przez 0  |
| | 4 | |
11 sie 14:19
picia: pomyliles mi. myslalem o moim przykladzie.
tam masz nawias otwarty
11 sie 14:21
miłosz: ale gdzie podstawić , plis ,napisz, wiem że to jest proste ,ale no nie wiem
11 sie 14:21
picia:
nie wim o ktorym przykladzie mowa. ten rozwiazany
https://matematykaszkolna.pl/strona/2535.html
| | 3 | | 2 | |
a rozwiazanie jest: x∊ ( −∞ ; 1 |
| ) u (4 |
| ; ∞) |
| | 4 | | 3 | |
czyli sie zgadza z dziedzina! nawiasy otwarte oznaczaja ze konce NIE NALEZA!
11 sie 14:26