trójkat prostokatny
banan: przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 26. a przyprostokątne różnią się o 14.
wyznacz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną.
dlaczego nie może być a2+(a−14)2=262 tylko ma być w miejsce minusa plus?
11 sie 13:23
picia:
a co to za różnica jest ?
11 sie 13:28
pigor: widzisz jak; byś dał + , to warunek wystarczy taki
a>0 (albo ...

przemilczeć go i
odrzucić a<0),
natomiast, możesz napisać
a−16 , ale warunek wtedy musisz dać taki a−16>0, czyli
a>16 .
11 sie 13:30
pigor: przepraszam tam powinno być 14 zamiast 16
11 sie 13:34
banan: w odpowiedziach mam dla + i jest inna wysokość tak wiec nie wiem czy moje jest źle ?
11 sie 13:35
picia:
ajj a ja tego nie zauwazylem

a wyniki przeciez musza wyjsc te same
11 sie 13:36
picia:
a ile Ci wyszly boki? i jaka wysokosc?
11 sie 13:36
banan: | | 4 | | 120 | |
boki 16 i 2 wysokość |
| a w odpowiedziach boki są 10 i 24 i wysokość |
| |
| | 3 | | 13 | |
11 sie 13:48
pigor: a więc np. tak :
a
2+(a−14)
2=26
2 i
a>14 ⇒ 2a
2−28a+14
2−26
2=0 ⇔ a
2−14a+7*14−13*26=0 ⇔
⇔ a
2−2*7a+49−49+98−338=0 ⇔ (a−7)
2= 338−49 ⇔ |a−7|= 17 i a>14 ⇔ a−7=17 ⇔
⇔
a=24 , więc druga przyprostokątna 24−14 , czyli
b=10 , to z podobieństwa lub
porównania wzorów na pole trójkąta prostokątnego :
h*26=24*10 ⇒
h=
12013 ≈
9,23 . ...
11 sie 13:51
picia:
162+22=260 a to nie jest 262=676 wiec masz źle
102+242= 676 i to sie zgadza
masz gdzies blad w rachunkach
11 sie 13:51
picia:
| | 4 | |
a jak Ci wyszla ta wysokosc |
| przy bokach 16 i 2 to tez nie wiem... |
| | 3 | |
11 sie 13:57
mala2: a2 + b2 = c2
a2+(a−14)2=262
a2+a2−28a+196=676
2a2−28a−480=0 −−−−−−|:2
a2−14a−240=0
a>0
z rozwiązania równania z deltą
x1=−10 odrzucamy
x2=24
a=24
b=24−14=10
sprawdzenie:
a2+b2=262
242+102=676
576+100=676
676=676
11 sie 14:47
Mila: Mala − Dobrze.
Banan, źle rozwiązałeś równanie.
Równanie dobrze ułożone.
11 sie 15:32
mala2:
a
2−14a−240=0
a=1 , b=−14 , c=−240
Δ=b
2−4ac=(−14)
2−4*1*(−240)=196+240=1156
√Δ=34
| | −b−√Δ | |
x1= |
| =(14−34}{2}=−10 nie jest rozwiązaniem (a>0) |
| | 2a | |
| | −b+√Δ | |
x2= |
| =(14+34}{2}=24 |
| | 2a | |
a=24
11 sie 16:17