Ekstremum funkcji
Cierpiętnik: ZADANIE TESTOWE Z ANALIZY
O funkcji f:ℛ→ℛ wiemy, że jest ciągła, różniczkowalna dowolną ilość razy, i że posiada TYLKO
JEDEN punkt krytyczny x0, tzn. x0 jest jedynym rozwiązaniem równania f'(x0) = 0. Ponadto
wiadomo, że
lim f(x) = lim f(x) = + ∞ .
x→+∞ x→−∞
Czy z tego wynika, że funkcja osiąga w punkcie x0 minimum lokalne? Odpowiedż uzasadnić,
ewentualnie skonstruować kontrprzykład.
11 sie 13:18
Cierpiętnik: Gdzie się podziali prawdziwi matematycy?! Czy to jest tylko forum do dyskusji o tabliczce
mnożenia?!
11 sie 17:35
Basia:
oczywiście, że ma minimum lokalne
musi maleć w przedziale (−∞;x0)
i rosnąć w przedziale (x0;+∞)
czyli pochodna zmieni w x0 znak (i co ważne istnieje) ⇒
to jest minimum
podkreślam istnienie, bo np. f(x) = |x| spełnia pozostałe warunki, ale jest w x0=0
nieróżniczkowalne
tak samo np. g(x) = √|x|
11 sie 17:42
Trivial: Basiu, w poleceniu jest napisane, że f jest różniczkowalna dowolną ilość razy.
11 sie 17:50
Artur z miasta Neptuna:
Uzasadnienie odpowiedzi:
Ponieważ funkcja jest ciągła i różniczkowalna w R, a jedynym rozwiązaniem f'(x)=0 jest punkt
x0 to funkcja f(x) musi posiadać minimum lokalne, aby zachowany był warunek lim−∞ f(x) =
lim+∞ f(x) = +∞
11 sie 17:54
Basia:
Trivial a co to ma do rzeczy ?
mnie chodzi o to, że akurat różniczkowalność w x0 jest ważna
założenia są tam w ogóle o wiele mocniejsze niż potrzeba
11 sie 18:03
Trivial:
Nic, nic − tylko napisałaś f(x) = |x| spełnia pozostałe warunki, z tym, że |x| nie jest
różniczkowalna dowolną ilość razy. Ale chyba po prostu nie zrozumiałem, co miałaś na myśli.
11 sie 18:13
Basia:
może to ja nie całkiem jasno napisałam o co mi chodzi
podkreślam istnienie pochodnej w p−cie x0 czyli różniczkowalność bo np. itd.............
11 sie 18:21