Oblicz
Domann: oblicz:
| 3√750 | | 3√432 | | 3√−320 | |
| + |
| − |
| = |
| 3√−6 | | 3√−2 | | 3√−5 | |
3√750 rozlozylem na czynniki pierwsze i wyszlo mi 5
√6
| | 5√6 | |
czyli bylo by |
| i nie wiem cczy mozna cos z tym zrobic (skrocic) czy poprostu |
| | 3√−6 | |
blad zrobilem.
11 sie 12:37
picia:
3√750=5
3√6
11 sie 12:53
Basia:
wskazówka:
3√−a = −
3√a
czyli
3√−6 = −
3√6
stąd masz
| 3√750 | | 53√6 | |
| = |
| = −5 |
| 3√−6 | | −3√6 | |
dalej kombinuj tak samo
11 sie 12:58
Grześ1992: −4 ?
11 sie 13:40
picia:
na kalkulatorze wyszlo mi −15
11 sie 13:44
Domann: dzieki wszystkim widze ze i wy biedaki w wakacje sie meczycie matma

pozdrawiam
11 sie 14:07
mala2: | 3√750 | | 3√432 | | 3√−320 | |
| + |
| − |
| = |
| 3√−6 | | 3√−2 | | 3√−5 | |
| 53√6 | | 63√2 | | 43√−5 | |
| + |
| − |
| = |
| −3√6 | | −3√2 | | 3√−5 | |
−5+(−6)−4=−15
11 sie 14:31