Pokazać
miłosz: Dane są zbiory:
A=(1;5)
B=(4;7>
Wyznacz zbiór:
a) A'∩ B'
b) (A∪B)'
c)A' ∪ B'
d) (A∩B)'
Mam problem , proszę o rozwiązanie , bo już nie mogę, chodzi o nawiasy tylko, proszę o
pokazanie
11 sie 12:13
picia:
miłosz chyba sie pogubiles...
wystarczy sobie narysowac.
ja rysuje kolka otwarte badz zamalowane i nie mam problemu. sprobuj narysowac te przedzialy.
11 sie 12:17
Basia:
ad.(b)
A∪B = (1;7>
(A∪B)' = (−∞;1>∪(7;+∞)
ad.(a)
A'∩B' = (A∪B)' = patrz (b)
ad.(d)
A∩B = (4;5)
(A∩B)' = (−∞;4>∪<5;+∞)
ad.(c)
A'∪B' = (A∩B)' = patrz (d)
11 sie 12:20
Basia: sorry
picia
11 sie 12:21
miłosz:

Dopełnienie nie zbioru A to, (−
∞;1) u (5 ;
∞) ?
11 sie 12:23
picia:

nic nie szkodzi
Basiu
11 sie 12:28
picia:
miłosz ani 1 ani 5 nie ma w zbiorze A
11 sie 12:30
miłosz: To jak to wygląda, bo już nic nie wiem
11 sie 12:30
miłosz: Wykażcie mi to na wykresie wszystko proszę
11 sie 12:32
picia:
A'=( −∞; 1 > u <5; ∞)
11 sie 12:34
miłosz: Czym się to różni (A∪B)' , A'∪B'
11 sie 12:45
miłosz: podbijam
11 sie 12:57
Basia:

rysunek lewy:
(A∪B)' zielony kolor
najpierw szukasz sumy, a potem jej dopełnienia
rysunek prawy:
najpierw szukasz
A' (kolor zielony)
potem
B' (kolor fioletowy)
i sumujesz (kolor brązowy)
różnica jest widoczna
11 sie 13:05