pierwiastki wielokrotne wielomianu
d4mian: Dla jakich wartości parametru a liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
a) w(x) = (x+3)(x2 + ax + 6), x0 = −3
b) w(x) = (2x2 − 7x − 4)(x2 −4a2), x0 = 4
11 sie 00:14
ICSP: a) a = 5
b)a = ± 2
11 sie 00:18
picia:
jakies wyjasnienie ?
11 sie 00:39
ICSP: do zadania testowego ?
11 sie 00:40
ICSP: a) w(x) = (x+3)(x2 + ax + 6)
liczba x = −3 ma być pierwiastkiem podwójnym tego wielomianu.
w(x) = 0 ⇒ (x+3)(x2 + ax + 6) = 0 ⇒ x = −3 v x2 + ax + 6
mamy więc pierwiastki :
x1 = −3
x2 = ? więc aby x = −3 było pierwiastkiem podwójnym to albo x2 = −3 albo x3 = −3
x3 = ?
więc wielomian g(x) x2 + ax + 6 ma pierwiastek równy −3
skoro tak jest to g(−3) = 0
0 = 9 − 3a + 6
−3a = −15
a = 5
11 sie 00:44
picia:
sorka nie spojrzalem na te wielomiany

ale i tak moznaby mu wyjasnic
11 sie 00:45
Gustlik: Wskazówka:
ad a) liczba −3 musi być pierwiastkiem wielomianu x2+ax+6, podstaw −3 za x i przyrównaj do 0.
ad b) zauważ, że 4 jest pierwiastkiem wielomianu 2x2 − 7x − 4, zatem musi być też
pierwiastkiem drugiego czynnika x2−4a2, podstaw 4 za x do drugiego czynnika i przyrównaj do
0.
11 sie 00:47