wartość bezwzględna
mala2: Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej:
a) |−2−x|
b) |3t+6|
d) |a
2 +1|
Proszę o pomoc.
10 sie 23:30
Buuu:
| | ⎧ | |−2−x| = −2−x ⇔ x ≤ −2 | |
| a) | ⎩ | |−2−x| = 2 + x ⇔ x > −2 |
|
Reszta analogicznie.
10 sie 23:35
Basia:
(a)
|−2−x| = |−(2+x)| = |2+x| = 2+x dla 2+x≥0 czyli dla x≥ −2
−2−x dla 2+x<0 czyli dla x<−2
(b) i (c) analogicznie
(d)
|a2+1| = a2+1
dlaczego ? pomyśl !
10 sie 23:35
Eta* :
d/ |a
2+1|= a
2+1
{ x+2 dla x ≥2
a/ |−2−x|= |x+2|= {
{ −x−2 dla x <2
b) i c) podobnie ..... dokończ samodzielnie
10 sie 23:35
ICSP: Def :
| | ⎧ | a gdy a ≥ 0 | |
| |a| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −a gdy a<0 | |
przykład a)
|−2 − x|
w naszym przypadku a = −2 − x
sprawdzam gdy a jest większe od 0
a ≥ 0 ⇒ −2 − x ≥ 0 ⇔ −x ≥ 2 ⇔ x ≤ −2
teraz "sprawdzam" kiedy a < 0
a < 0 ⇒ x > 2
i zgodnie z def zapisuje odp
| | ⎧ | −2 − x gdy a ≤ −2 | |
| |−2 − x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2 + x gdy a>2 | |
10 sie 23:36
Eta* :
Dla x ≥
−2 ( przy 2 ma być minus
10 sie 23:36
Eta* :

10 sie 23:36
10 sie 23:40
mala2:
Bardzo dziekuję.
Próbuję to rozgryżć

c)
| | 1 | | |8−z| | | 8−z | |
|4− |
| z| = |
| = |
| dla z ≤ 8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sie 00:27
Basia:
dobrze; a dla z>8 jak będzie ?
11 sie 00:33
mala2: Kombinuję jak...
z > 8
podstawiłam z=10, zeby coś wymyślić, ale wychodzi mi minus i nie wiem jak to zapisać.
11 sie 00:38
11 sie 00:38
mala2:
d) |a2+1| > 0 zawsze, bo a2 ≥ 0
|a2+1| = a2+1
11 sie 00:43
Basia:
z>8 ⇒ 8−z<0 ⇒ |8−z| = −(8−z) = −8+z = z−8
11 sie 00:47
mala2: czyli
| | 1 | | −|8−z| | | z−8 | |
|4− |
| z|= |
| = |
| dla z > 8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sie 00:49
Mila:
| | 1 | |
c) |4− |
| z| rozwiązuję nierówność: |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|4− |
| z|= { 4− |
| z dla z≤8 |
| | 2 | | 2 | |
11 sie 00:49
ICSP: | | − te pionowe kreski oznaczają wartość bezwzględną. Przy opuszczeniu zamień na inne nawiasy.
Tylko do tego się przyczepię
11 sie 00:50
mala2: Dziękuję. Lubię ten Serwis.
11 sie 00:50
Basia:
nie....................
| | |8−z| | | z−8 | |
|4−12z| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
widzisz gdzie masz błąd ?
11 sie 00:52
mala2: To kolejny temat w którego chciałabym się nauczyć.
Dobrej nocy. Wszystkim bardzo dziękuję,
11 sie 00:55