Ale cisza jak makiem zasiał
Saizou : to może jakieś zadanko ale nie optymalizacyjne
10 sie 22:40
Basia: a dwumian Newtona już sobie przerobiłeś ?
mam takie zadanka pod ręką
10 sie 22:53
Godzio: A moje zadanie zrobione

? (to z środkowymi)
10 sie 22:56
Saizou : 
poziom I LO
10 sie 22:56
Saizou : wyleciało mi z głowy że mam je zrobić, już go szukam
10 sie 22:58
rumpek: poziom 1 LO czyli logika była

?
Godzio z tego co pamiętam miałeś zacząć studia na UWr
w tym roku

?
10 sie 22:59
Saizou : Wyznacz długości boków a,b,c trójkąta mająca dane środkowe: s1,s2,s3.
10 sie 22:59
Godzio: Napisze

Wyznacz długość środkowych, s
1, s
2, s
3 trójkąta o bokach długości: a, b i c
Wystarczy, że mi jedną wyznaczysz, reszta idzie na jedno kopyto
10 sie 23:00
Godzio: No bez różnicy, w którą stronę, czy środkowe czy boki
rumpek owszem, zaczynam
10 sie 23:01
rumpek: Informatyka

?
10 sie 23:01
Godzio: Matematyka, no co Ty
10 sie 23:01
rumpek: to się z
TOmkiem spotkasz
10 sie 23:02
Godzio:
Tak

? Spoko
10 sie 23:03
rumpek: tak
10 sie 23:04
10 sie 23:07
rumpek: Basiu można było podać inną stronę

[bo tam jest już udowodnione]
10 sie 23:08
Basia:
a musi
Saizou podglądać ?
jeżeli sobie sam nie poradzi wtedy może podejrzeć
10 sie 23:10
Saizou :

jak na razie to mam rysunek zrobiony no i myślę że z wzoru Herona można by skorzystać?
10 sie 23:12
Godzio:
A miałeś np. twierdzenie sinusów/cosinusów ?
10 sie 23:13
Basia:
10 sie 23:14
rumpek: pamiętam te czasy, jak
Godzio męczył mnie tym zadaniem
10 sie 23:14
Saizou : tw. cosinusów umiem
10 sie 23:15
rumpek:

Wyznacz kąty dalej już łatwo idzie

akurat kąty umiesz wyznaczyć
10 sie 23:21
Godzio:
No to jak umiesz, to zadanie jest banalne
10 sie 23:22
Godzio:
Pamiętam jak się męczyłeś nad łatwiejszymi zadaniami, a teraz lepszy ode mnie jesteś
10 sie 23:22
rumpek: wątpię
10 sie 23:24
Godzio: A ja nie

Trochę się rozleniwiłem przez te studia
10 sie 23:24
Saizou : a
2=b
2+c
2−2bc*cosα
a
2−b
2−c
2=−2bc*cosα
analogicznie dla dwóch pozostałych kątów otrzymujemy, że
10 sie 23:27
rumpek: no i
Saizou już widzisz dalej jak to zrobić

? [wyników nie sprawdzałem]
10 sie 23:29
Eta* :
Bardziej "elegancko"
10 sie 23:31
Saizou : i dalej tw. cosinusów będę mógł zastosować, aby obliczyć środkowe?
10 sie 23:31
Godzio:
10 sie 23:32
Saizou : | | √2a2−2b2−c2 | |
czyli środkowa z punktu C ma długość |
| |
| | 2 | |
10 sie 23:49
Basia:
z innej beczki:
dla jakich wartości parametru k funkcja
a) f(x) = k*cosx + 2|sinx|
b) f(x) = cosx + k*sinx
jest parzysta
10 sie 23:50
Saizou : aż tak to ja trygonometrii nie umiem
10 sie 23:52
Basia:
tylko wzory redukcyjne są tu potrzebne
cos(−x) = cosx
sin(−x) = −sinx
10 sie 23:54
Saizou : Basiu z moją raczkującą trygonometrią nawet tego nie potrafię zrobić, wrócimy do tego
zadania jak przerobię trygonometrie w szkole, dobrze?
10 sie 23:56
Basia:
pokażę Ci (b)
(a) jest łatwiejsze
(b)
f jest parzysta ⇔
dla każdego x∊R f(−x) = f(x) ⇔
dla każdego x∊R cos(−x)+k*sin(−x) = cosx+k*sinx ⇔
dla każdego x∊R cosx − k*sinx = cosx + k*sinx ⇔
dla każdego x∊R 2k*sinx = 0 ⇔ k=0
10 sie 23:58
Basia:
no to udowodnij, że iloczyn dwóch funkcji parzystych (lub dwóch funkcji nieparzystych)
jest funkcją parzystą
11 sie 00:00
Saizou : zakres funkcji parzystych i nie parzystych wyszedł z liceum
11 sie 00:00
Mila: Saizou, zacznij chodzić wieczorami na randki. Zostaw już zadania.
11 sie 00:02
Saizou : Mila ale ja kocham matematykę

, ale czasami mi nie wychodzi
11 sie 00:03
Mila: Saizou, jesteś w porządku. Zadania lepiej rozwiązujesz niż niektórzy trzecioklasiści.
11 sie 00:09
rumpek: Saizou już wszedł zakres funkcji parzystych razem z pochodnymi i całkami do liceum

dla
rocznika 2012/2013 i późniejszych
11 sie 00:10
Saizou : ale jeszcze wielu rzeczy nie potrafię zrobić, no ale jeszcze przede mną 2 lata nauki w LO więc
mam czas
11 sie 00:11
Saizou : no niestety ale ja zaczynałem naukę w roku 2011
11 sie 00:11
Saizou : Mówię wszystkim Dobranoc
11 sie 00:20
pigor: ...
wyznacz długość środkowych, s1, s2, s3 trójkąta o bokach długości a, b, c.
zdaje mi się, że coś jest nie tak ze znakiem w rozwiązaniu powyżej , dlatego
wyznaczę
s3 (z wierzchołka C) jeszcze raz np. niech
ΔABC −dany trójkąt o |∡BAC|=α i
|CD|= s3= ? − długość tej środkowej,
to stosując 2 razy tw. cosinusów względem kąta α :
a
2= b
2+c
2−2bc cosα i s
32= b
2+
14c−2b*
12c cosα ⇔ 2bc cosα= b
2+c
2−a
2 i
i 4s
32= 4b
2+c
2−4bc cosα ⇒ (2s
3)
2= 4b
2+c
2−2(b
2+c
2−a
2) ⇔
⇔ (2s
3)
2= 2a
2+2b
2−c
2 ⇒
s3=12√2a2+2b2−c2 , a stąd przez analogię
s2= 12√2a2+2c2−b2 oraz
s1= 12√2b2+2c2−a2.
11 sie 11:49
Mila:
Saizou, przesyłam Ci adres "maturki" stosownej dla drugoklasisty ( po wakacjach).
Zarezerwuj sobie czas i zrób wszystko, co potrafisz − podaj czas.
Znajdziesz klucz, to sam sprawdzisz albo podasz na forum problemy.
http://www.zadania.info/d5/49438
Powodzenia
Lubelska OKE przygotowuje bardzo dobre sprawdziany.
11 sie 15:08
Saizou : rzuciłem tylko okiem i pomyślimy co da się zrobić, niektóre te zadania nie są trudne

to może
w poniedziałek je zrobię
11 sie 15:56
Saizou : to może jakieś zadanko
11 sie 22:10
Godzio: Wykazać, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| n4 + |
| n3 − |
| n2 − |
| n |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
jest podzielna przez 6.
11 sie 22:25
miłosz: 14n4+14+12n3+12−14n2+1−12n+12=6k
11 sie 22:38
miłosz: dobrze?
11 sie 22:39
Saizou : | n4 | | n3 | | n2 | | n | | n4−n2+2n3−2n | | n2(n2−1)+2n(n2−1) | |
| + |
| − |
| − |
| = |
| = |
| =
|
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| (n2+2n)(n2−1) | | (n−1)n(n+1)(n+2) | |
| = |
|
|
| 4 | | 4 | |
(n−1)n(n+1)(n+2) jest to iloczyn czterech kolejnych liczb całkowitych z których jedna jest na
pewno podzielna przez 3 i jedna na pewno podzielna przez 2 i jedna na pewno podzielna przez 4
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem liczba w postaci |
| n4+ |
| n3− |
| n2− |
| n jest podzielna przez 4*6 |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
zatem liczba
(n−1)n(n+1)(n+2) jest podzielna przez 6
11 sie 22:41
Godzio:
Przeczytaj to co napisałeś

Ogólnie jest ok, ale komentarz ...
11 sie 22:43
Saizou : a co jest nie tak?
11 sie 22:45
Eta* :
Komentarz
11 sie 22:48
Godzio:
Dla n = 2, liczba jest podzielna przez 4 * 6

?
11 sie 22:48
Saizou : podstawiając za n=2, otrzymamy
1*2*3*4=6*4
11 sie 22:50
Saizou :
11 sie 22:57
11 sie 22:57
Basia:
chodzi o to, że przestawiłeś w komentarzu wyrażenia
(n−1)*n*(n+1)*(n+2) jest podzielne przez 4*6 zatem
| 1 | |
| n4+..... jest podzielny przez 6 |
| 4 | |
11 sie 22:57
Saizou : czyli zmienić tylko koniec że ta liczba jest podzielna przez 6
11 sie 22:58
Basia:
nie; komentarz powinien wyglądać mniej więcej tak:
(n−1)n(n+1)(n+2) jest to iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych z których jedna jest na
pewno podzielna przez 3 i jedna na pewno podzielna przez 2 i jedna na pewno podzielna przez 4
zatem liczba (n−1)n(n+1)(n+2) jest podzielna przez 2*3*4 = 4*6
a stąd wynika, że
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | (n−1)n(n+1)(n+2) | |
| n4+ |
| n3 − |
| n2 − |
| n = |
| jest podzielna przez 6 |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
11 sie 23:05
Saizou : dziękuję bardzo

a teraz panie i panowie wybaczą ale idę pograć w staromodną grę "ZAX the
alien hunter" , którą wygrzebałem dzisiaj z mojej półki z płytami
11 sie 23:07
Eta* :
Miłej zabawy
11 sie 23:12
Mila: Saizou, zawsze grzeczny, jak przystało na przyszłego matematyka.
12 sie 00:00
Saizou : Mila nie zamierzam zostać matematykiem tylko architektem

i może jakieś zadanko
12 sie 19:32
Eta:
No to zadanko dla przyszłego architekta

1/ Wykaż,że dla liczb x,y,y>0 takich ,że x+y+z=1
zachodzi nierówność
| | 1 | |
|
| (1−x)(1−y)(1−z) ≥ xyz |
| | 8 | |
12 sie 19:40
Eta:
2/ W trójkąt równoramienny o bokach długości 13, 13, 10 wpisano okrąg.
Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności okręgu z ramionami trójkąta,
12 sie 19:43
Saizou : Eto trochę wolniej wrzucaj te zadania
12 sie 19:44
Eta:
3/ Oblicz pole trójkąta opisanego na okręgu o promieniu długości r, jeżeli miary
kątów tego trójkąta wynoszą α , β, γ
12 sie 19:45
Eta:
Na razie robię przerwę w "rzucaniu"
12 sie 19:46
Saizou : zrobię je później bo spać mi się zbytnio chce, w ogóle to dzisiaj jakiś senny dzień mam
12 sie 20:14
Eta:
Ja dziś podobnie mam
12 sie 20:19
Mila: Saizou, gratuluję wyboru zawodu. Architekci, to arystokracja biur projektów.
12 sie 20:33
Saizou :

zadanie 2
wiedząc że wysokość w trójkącie równoramiennym dzieli podstawę na dwie równe część mogę zapisać
że AF=BF=5 , jest również dwusieczną kąta pomiędzy ramionami. Z twierdzenia o stycznych okręgu
otrzymujemy że AF=AD=5, zatem odcinek CD=8 bo AC=13. Licząc skalę podobieństwa trójkątów ABC i
CDE (trójkąty są podobne na zasadzie kkk, bo DE jest równoległe do AB) można zapisać że
| | 13 | | 8 | | 2 | |
|
| = |
| , wówczas x=6 |
| |
| | 10 | | x | | 13 | |
12 sie 22:31
Saizou : "Arystokracja" ja się do niej nie zaliczam i na stan dzisiejszy cieszę się że fizyka mi się do
rekrutacji na studia nie liczy
12 sie 22:33
Eta:

Zostały jeszcze dwa zadania
12 sie 23:08
Saizou : na pierwsze na razie nie mam pomysłu, kombinuję coś z trzecim
12 sie 23:21
Saizou : reszta na jutro bo zbyt mi się chce spać

dobranoc wszystkim
12 sie 23:46
Eta:
12 sie 23:48
rumpek: i jak tam postęp

?
15 sie 15:31
Eta:
Nie widać
15 sie 17:35
rumpek: wakacje zaczął
15 sie 17:47
Mila: Poszedł na randkę.
15 sie 17:48
Eta:
15 sie 18:12
rumpek: z matematyką
15 sie 18:16
Saizou : 
nie ładnie obgadywać kogoś
15 sie 18:20
Eta:

"o wilku mowa"
15 sie 18:21
Mila: Przecież sympatycznie.
15 sie 18:21
Saizou : mam jeszcze 30 minut na zadania Mili z OKE Lubelskiej
15 sie 18:22
Eta:
Zobaczcie na forum pojawił się "marzyciel o dużej kasie "
15 sie 18:22
rumpek: Saizou obgadywanie jest wtedy gdzie nie wiesz o tym

Natomiast tutaj masz ładnie
napisane, czarno na białym
15 sie 18:23
Saizou : no może nie czarno na biały, tylko czarno na (no właśnie jaki to kolor)
15 sie 18:26
Eta:
U mnie
szary
15 sie 18:27
rumpek: w RGB to #e6ddc5
15 sie 18:27
Saizou : u mnie to nie jest szaty

moja siostra określiła to jako beżowy połączony z kawą i mlekiem
15 sie 18:28
Saizou : *szary , można jaśniej
15 sie 18:28
Eta:
Moja
100
15 sie 18:29
rumpek: Naczy #e6ddc5 jest w hexie, w RGB to: 230, 221, 197
15 sie 18:30
Saizou : no to skończył mi się czas a nie zrobiłem 3 zadań

zaraz wrzucę skany moich obliczeń ale to
już w nowym poście
15 sie 18:53
Saizou : post= temat= wątek
15 sie 18:53
Eta:
Dawaj, dawaj , bo niedługo matura
15 sie 18:55
Saizou : za 2 lata
15 sie 18:56
Eta:
To już......... niedługo
15 sie 18:56
Saizou : jeszcze 2 lata nauki
15 sie 19:00
rumpek: Saizou jakie 2 lata

Policz dobrze
15 sie 19:01
Saizou : jeszcze cała druga klasa i trzecia
15 sie 19:09
rumpek: 2 lata to to nie są

bo za dwa lata o tej porze będziesz miał wolne
15 sie 19:11
Saizou : ja liczyłem systemem nauki w szkole więc 2 lata
15 sie 19:13
rumpek: system nauki szkolnej jest chory
15 sie 19:13
Saizou : i z tym się zgadzam
15 sie 19:15