Granica funkcji
Rocendroll: Mam taki problem z tym :
lim przy x−>
∞ e
x − x
2
wychodzi
∞ −
∞ i co mam dalej zrobić, ze wzoru na odwrotność mi coś wyjść nie chce..
∞∞
10 sie 19:32
Krzysiek: trzeba sprawdzić która funkcja szybciej zmierza do nieskończoności(z wykresów tych funkcji
można zauważyć, że e
x szybciej zmierza do
∞ niż x
2 )
aby to wykazać, policz granicę:
| | x2 | |
lub analogicznie: limx→∞ |
| |
| | ex | |
korzystając z reguły de l'hospitala
10 sie 19:38
Basia:
albo po prostu tak:
lub
i dalej tak jak napisał
Krzysiek
10 sie 19:45
Rocendroll: Poproszę jeszcze o pomoc w tym przykładzie:
lim −>
∞ x
3/10
x
Z tego co liczę wychodzi
∞/
∞ potem pochodne i strasznie mi się mianownik rozrasta, nie wiem czy
to dobrze robię...
11 sie 11:08
Basia:
ln10 to
stała taka jak każda inna np.5
| x3 | | 3x2 | | 6x | |
| → H |
| →H |
| →H |
| 10x | | 10x*ln10 | | 10x*(ln10)2 | |
| 6 | | 6 | | 1 | | 6 | |
| = |
| * |
| → |
| *0 = 0 |
| 10x*(ln10)3 | | (ln10)3 | | 10x | | (ln10)3 | |
11 sie 12:16
Rocendroll: Czyli że dól nieliczę z iloczynu pochodnych? Ja to robiłem tak:
(10
x*ln10)' = 10
xln10 * ln10 + 10
x*1/10
Poproszę o wyjaśnienie bo nie za bardzo rozumiem skąd tam się wzieło do kwadratu, a potem do
sześcianu.
12 sie 14:37
Basia:
(ln10)' = 0
przecież to liczba taka sama jak 1; 2; −5; 12 itd.
nie ma tu zmiennej x
stąd
(10x*ln10)' = (ln10)*(10x)' = (ln10)*(10xln10) = (ln10)*(ln10)*10x = (ln10)2*10x
i tak dalej
12 sie 15:27