składanie funkcji
klaudia: Mam ogromną prośbę by ktoś mi wytłumaczył jak sie robi by wskazac złozeniem jakich funkcji jest
funkcja dana jakims nastepujacym wzorem np. ( niżej mam przykłady). Funkcje umiem składac ale
zeby wykazać z jakich sie sklada nie mam pojęcia

Z góry bardzo dziękuje za pomoc

!
a) u(x) =
√3 tg
2(x + 2) + 6 tg(x + 2) + 1 ;
(b) v(x) = |2x
5 − 9x
2 + 7| + 5 ;
(c) w(x) = 2/
√3sin(x2)+5 tu jest dwa przez pierwiastek z 3sin (xkwadrat)+5
10 sie 18:53
Basia:
(a)
widać, że to przypomina trójmian kwadratowy
czyli
f(t) = √3t2+6t+1
t(z) = tgz
z(x) = x+2
a jeżeli mają być tylko dwie to
f(t) = √3t2+6t+1
t(x) = tg(x+2)
(b)
f(t) = t+5
t(z) = |z|
z(x) = 2x5−9x2+7
a jeżeli mają być tylko dwie to
f(t) = |t|+5
t(x) = 2x5−9x2+7
(c) pokombinuj sama
10 sie 19:00
klaudia: bardzo Ci dziękuje
10 sie 20:01