Całka przez podstawienie
IggyPop: | | x | |
Dopiero zaczynam całki i mam takie pytanie: mam całkę ∫ |
| dx. Rozwiązuję ją przez |
| | √1−x2 | |
podstawienie. Podstawiając t=x
2, wynikiem jest 1/2arcsinx+C, podstawiając t=1−x
2 wychodzi
−
√(1−x2)+C. Czy jest możliwość, że więcej niż jedno podstawienie jest dobre i czy w
zależności od podstawienia wyniki mogą się różnić?
10 sie 18:07
Basia:
jeżeli podstawiasz
t = x
2
dostaniesz
dt = 2xdx
| | 1 | |
a |
| nie jest pochodną arcsint |
| | √1−t | |
| | 1 | |
( pochodna arcsint to |
| ) |
| | 1−t2 | |
natomiast
jest pochodną −
√1−t
czyli
J = −
√1−t+C = −
√1−x2+C
czyli to samo co przy podstawieniu drugim
10 sie 18:19
pigor: .. a najlepsze tu jest takie podstawienie :
| | x | |
∫ |
| dx= |√1−x2=t ⇒ 1−x2=t2 ⇒ −2xdx=2tdt ⇒ xdx= −tdt| = |
| | √1−x2 | |
| | −tdt | |
= ∫ |
| = − ∫dt = −√1−x2+C . ... |
| | t | |
10 sie 18:42
10 sie 18:44
Trivial:
Wyniki całki nieoznaczonej mogą różnić się tylko o wartość stałej.
Przykład
| | dx | |
Obliczyć całkę ∫ |
| . |
| | √1−x2 | |
| | dx | |
1. ∫ |
| = arcsin(x) + c. |
| | √1−x2 | |
| | dx | | 1 | |
2. ∫ |
| = −∫(− |
| )dx = −arccos(x) + c |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
Zatem, aby to była prawda musi spełniona być zależność:
arcsin(x) = −arccos(x) + c
arcsin(x) + arccos(x) = c,
co w istocie jest prawdą, bo mamy:
| | π | |
arcsin(x) + arccos(x) = |
| . |
| | 2 | |
http://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_cyklometryczne
10 sie 18:44