Kąt między wektorami
nie_matematyk: Mógłby ktoś wytłumaczyć jak policzyć kąt między dwoma wektorami?
a = [−5; −1]
b = [0,2; 2,6]
10 sie 18:04
10 sie 18:05
nie_matematyk: Czyli to będzie tak szło?
a o b = −5 * 0,2 + (−1) * 2,6 = −1 − 2,6 = −3,6
|a| =
√(−5)2+(−1)2=
√25+1=
√26
|b| =
√(0,2)2+(2,6)2=
√0,04+6,76=
√6,8
| | −3,6 | | −3,6 | | −3,6 | |
cos = |
| = |
| = |
| =−0,2720 |
| | √26*√6,8 | | 5,09*2,6 | | 13,234 | |
czyli 105
o? tak?
10 sie 18:16
Basia:
do identyfikacji kąta nie wystarczy jedna funkcja trygonometryczna
cos105 = cos(180−75) = cos(180+75) = cos255
musisz jeszcze policzyć sinus tego kąta
10 sie 18:22
Eta*:
10 sie 18:34
Basia:

kąt między wektorami to kąt skierowany i zorientowany dodatnio
cos∡(u,v
1) = cos∡(u,v
2)
10 sie 18:41
Basia: witaj Eto; to powinno być minimum Eta*****
10 sie 18:45
Eta*:
Witaj
Basiu 
Przez skromność ta (*) ......... dzięki za (*****)
10 sie 18:49
10 sie 18:51
Eta*:
Hehe

jak widać "do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej" ( jak już kiedyś pisałam
10 sie 18:53