rozwiąż nierówność
demo: x4−x2+4>0
proszę tylko o pomoc w doprowadzeniu tego do jak najprostszej postaci, tak żebym mógł wyznaczyć
miejsca zerowe...
10 sie 17:11
picia:
brak msc zerowych
10 sie 17:17
Kinga: x2(x2−1)>−4
10 sie 17:18
10 sie 17:19
demo: wszystkie odp błędne, bo z żadnych nie wyjdzie poprawne rozwiązanie :c
ktoś ma jakieś inne pomysły?
10 sie 17:25
Eta*:
Odp: x€R
10 sie 17:26
picia:
o co wg Ciebie jest poprawna odpowiedzia ? nie x∊R ?
10 sie 17:26
Eta*:
10 sie 17:26
picia:
lekko sie spoznilem

sekundy doslownie
10 sie 17:28
Eta*:
10 sie 17:29
Saizou : kiedy iloczyn liczb podniesionych do kwadratu jest większy od liczby ujemnej?
10 sie 17:37
Eta*:
I co demo? Twoje stwierdzenie: "wszystkie odp. błędne" ! jest błędne!
Z prawa logicznego : ~(~p)⇔ p p−−− prawda !
10 sie 18:01
picia:
moze
demo nie zrozumial ze jak nie ma msc zerowych to nie oznacza wcale ze nie ma
rozwiazan
10 sie 18:04
pigor: ... zauważ demo, że np. :
x4−x2+4=x4−2*12x2+14+334=(x2−12)2+334 >0 dla ∀x∊R
10 sie 18:14
picia:
pigor spojrz
17:19
10 sie 18:17
Eta*:
10 sie 18:18
pigor: ...oj tam, oj tam, a ty wszystko musisz zauważyć
picia . ...
10 sie 18:46
picia:
ktos musi

ale przynajmniej ma pokazane jak dojsc do takiego rozwiazania
10 sie 18:49
demo: co pierdzielicie że x ∊ R skoro w odp jest że x ∊ (−
∞; −2) u (−1;1) u (2;+
∞)

tylko nie wiem jak do tego dojść...
10 sie 19:06
picia:
podstaw np. 2. powinno wyjsc 0 jak twierdzisz...............
10 sie 19:11
10 sie 19:12
pigor: to może
demo jeszcze raz przyjrzyj się , czy dobrze przepisałeś, to zadanie (znam takie
numery) czy inne

. ...
10 sie 19:13
Basia:
@demo
1. miarkuj się bo na słownictwo jesteśmy tu dość wrażliwi
2. odpowiedź, którą podajesz jest całkowicie błędna więc albo jest błąd w książce, albo
źle przepisałeś nierówność
10 sie 19:16
picia:
cieszę się, że wróciłaś
Basiu
10 sie 19:19
Basia: witaj
picia 
na urlopie nie dotykam komputera...............
no z drobnymi wyjątkami
10 sie 19:22
picia:
Witam serdecznie
10 sie 19:26
Eta* :
Muszę i ja gdzieś wyjechać

..... ( choćby dla takich
powitań ... warto
10 sie 19:28
demo: @Basia
Ad.1. "Pierdzielę" to nie "pierdolę" więc się miarkuję

Ad. 2. Rzeczywiście, teraz jak się przyjrzałem drugi raz to zapomniałem o 5

tak powinno być:
x
4 −5x
2 + 4 > 0
ale nadal nie wiem, jak z tego:
x
4 + 4 > 5x
2
robi się to:
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1)>0
10 sie 19:31
ICSP: x4 − 5x2 + 4 > 0
x4 − 4x2 − x2 + 4 > 0
x2(x2 − 4) − 1(x2 − 4) > 0
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1) > 0
10 sie 19:33
picia:
2) sposob (
alternatywnie 
)
podstawienie x
2=t t≥0
10 sie 19:35
Eta* :

2 sposób
x
2=t, t≥0
t
2−5t+4 = (t−1)(t−4) = (x
2−1)(x
2−4)= (x−1)(x+1)(x−2)(x+2) >0
odp: x€ ( −
∞, −2) U(−1,1)U (2,
∞)
10 sie 19:53
picia:
10 sie 19:55
Eta* :
@
picia 
ja tylko dokończyłam tym sposobem, który podałeś
10 sie 19:56
Eta* :
Nudzę się i dlatego .........
10 sie 19:58
picia:

mnie sie bardziej podoba grupowanie ale
nie zaszkodzi pokazac innego sposobu

10 sie 19:58
Eta* :
Mnie też
10 sie 20:00
pigor: ... no to jeszcze np. tak :
x4−5x2+4>0 ⇔ x
4−1−5x
2+5 >0 ⇔ (x
2−1)(x
2+1) −5(x
2−1)>0 ⇔
⇔ (x
2−1)(x
2−4)>0 ⇔ (x−1)(x+1)(x−2)(x+2)>0 ⇔
x<−2 ∨
−1<x<1 ∨
x>2 ⇔
⇔
x∊(−∞;−2)U(−1;1)U(2;+∞) . ...
10 sie 20:22
Eta* :
Może
G ... poda jeszcze inną wersję
10 sie 20:24
picia:
tez pieknie
10 sie 20:25
picia:
haha
10 sie 20:25
Saizou : a ja pomyślałem o dzieleniu przez wielomian x−1

a później jeszcze raz przez x−1
10 sie 20:26
ICSP: ale nie podzielisz tego dwa razy przez (x−1)
10 sie 20:28
Saizou : fakt mój błąd, ale raz można przez x−1
10 sie 20:30
ICSP: ale pamiętaj o tym ze masz dzielić Hornerem.
10 sie 20:31
10 sie 20:32
pigor: ...oj
Saizou ...

nie dobrze, a dlaczegóż to, najpierw o schemacie H nie pomyślałeś, co

. ...
10 sie 20:32
Eta* :
10 sie 20:35
10 sie 20:36
Basia: nie przejmuj się; dowiesz się w swoim czasie, w pierwszej klasie trochę na to za wcześnie
10 sie 20:47
Saizou : przerażacie mnie z tymi apostrofami
10 sie 20:49
Basia:
@ICSP
rozmowa o pochodnych ma sens dopiero wtedy gdy się pozna pojęcie granicy funkcji
a przed granicą funkcji powinno się poznać pojęcie granicy ciągu
a przed pojęciem granicy ciągu najpierw pojęcie samego ciągu
nie buduje się niestety domu "od dymu z komina"
a Saizou jeszcze tych pojęć nie zna i wydaje mi się, że raczej nie należy mu w tej chwili
serwować akurat pochodnych, na dodatek "z przeskokiem"
10 sie 21:13
ICSP: Dobrze
Basiu. Nie było tematu
10 sie 21:16
Basia:
P.S. nauczysz go mechanicznego, bezmyślnego liczenia tych pochodnych
i czemu to ma służyć ? skoro nie będzie wiedział co to tak naprawdę jest ?
10 sie 21:16