Przesuniecie o wektor
Jakub: y=2(x2−1)+2
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze robie?
w=[1,0] 2f(x) u=[0,2]
x2−−−−>(x2−1)−−−−−> 2(x2−1)−−−−−−−>2(x2−1)+2
Z góry dziękuje
10 sie 15:26
ICSP: y = 2(x2−1) + 2 = 2x2 − 2 + 2 = 2x2
10 sie 15:28
ICSP: w =[0;0]
10 sie 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
ICSP − i zepsułeś całą zabawę Jakubowi

Jakub − źle kombinowaleś
x
2 −−−−
w={0,1}−−−> x
2 − 1
gdyby to miał byc wektor w=[1,0] to z x
2 by powstało (x−1)
2 

10 sie 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nawet nie w=[0,1] tylko w=[0,−1]
10 sie 15:31
ICSP: 
przepraszam
10 sie 15:33
Jakub: Dzięki za pomoc

.
10 sie 15:41
Jakub: a i jeszcze to:
−(x2+3)
w[0,3] Sox
x2−−−−−−−−>x2+3−−−−−−−−−>−(x2+3)
10 sie 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
10 sie 15:56
Mila: Przykłady przekształceń.
y=x2−−−−−−T[1,0]−−−−→g(x)=(x−1)2 ( przesunięcie wykresu o jedną jednostkę w prawo)
y=x2−−−−−−T[0,1]−−−−→g(x)=x2+1 (przesunięcie wykresu o jedną jednostkę w górę)
aby otrzymać f(x)=2(x2−1)+2 z wykresu y=x2
a) y=x2−−−T[0,−1]−−→g(x)=x2−1−−−P OXk=2−→h(x)=2(x2−1)−−T[0,2]→f(x)=2(x2−1)+2
P− powinowactwo
10 sie 15:58