:)
:P: mam problem z pewną całką

Długo ich nie liczyłem na pewno łatwo się ją liczyło (a mi
przychodzi jak na razie tylko do głowy podstawienie uniwersalne) :
10 sie 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawienie:
| | 1−u2 | | 2du | |
cos x = |
| ; dx = |
| |
| | u2+1 | | u2+1 | |
i podstawiasz
10 sie 13:55
:P: no jednak podstawienie uniwersalne ok byłem pewien, że jednak można jakoś inaczej dzięki
10 sie 13:57
Artur z miasta Neptuna:
Szczerze mowiac ... nie widze innej mozliwosci
10 sie 20:15
Krzysiek: można łatwiej, jak jest potęga parzysta to podstawienie:
t=tgx
| | 1 | |
i otrzymamy całkę: ∫ |
| dt |
| | t2 +2 | |
10 sie 21:57