matematykaszkolna.pl
Wyprowadzenie wzoru nobrain: rysunekCześć mam wielką prośbę do was czy moglibyście mi łopatologicznie wytłumaczyć wyprowadzenie
 GMm 
wzoru na Ep = −

? Poniżej zapiszę w jaki sposób zrobił to autor niestety nic z tego
 R 
nie rozumięemotka moglibyście mi krok po kroku wytłumaczyć co się w każdej linijce dzieje? Kurcze wszystko jest po polsku a ja tego nie rozumie co jestemotka Wyprowadzenie wzoru w/w Wystrzelmy piłkę z powierzchni ziemi piono w górę. Chcemy znaleść wyrażenie na grawitacyjną energię potencjalną piłki Ep w punkcie P, leżącym na jej torze w odległości R od środka Ziemi. W tym celu wyznaczymy najpierw prace W wykonaną nad piłką na bardzo duzą(nieskończoną odległość od ziemi). Siła grawitacyjna F(r) jest siłą zmienną(jej wartość zależy od r), a zatem do obliczenia pracy musimy wykorzystać metody z paragrafu 7.6(Tam było podane że Pracę można zapisać jako W = F*cos(x)*s) W zapisie wektorowym mamy W = ∫R F(r)*dr Powyższa całka zawiera iloczyn skalarny siły F(r) i wektora różniczkowego przemieszczenia piłki dr wzdłuż jej toru. Iloczyn skalarny możemy wyrazić jako: F(r)*dr = F(r)drcos(x), przy czym x jest kątem tworzonym przez kierunki wektorów F(r) i dr. Do wzoru tego podstawiamy x = 180stopni oraz prawą stronę równania zamiast F(r), co daje:
 GMm 
F(r) * dr = −

*dr
 r2 
gdzie M jest masą ziemi, a m− masą piłki. Podstawiając to wyrażenie do równania W = ∫R F(r)*dr i obliczając całkę otrzymujemy
 1 GMm GMm GMm 
W = −GMm∫R

dr= [

]R=0 −

= −

r2 r R R 
W równaniu w/w W jest pracą potrzebną do przeniesienia piłki z punktu P (znajdującego się w odległości R od środka Ziemi) do nieskończoności. Z równania ΔEp = −W wynika, że pracę tę możemy zapisać jako różnicę energii potencjalnej Ep,−Ep = −W Energia potencjalna w nieskończoności Ep, jest równa zeru, a Ep jest energią piotencjalną w punkcie P. Podsumowując do powyższego wzoru W z równania, otrzymujemy zatem
 GMm 
Ep = W = −

R 
10 sie 12:31
nobrain: albo co oznacza to dr ?
10 sie 12:38