Nierówność trygonometryczna
teofrast: NIERÓWNOŚĆ TRYGONOMETRYCZNA.
witam wszystkich forumowiczów po rocznej przerwie ( a szczególnie Vax−a!...).Poniżej prezentuję
bardzo trudne, licealno−olimpijskie zadanie, do którego nie potrafię znaleźć rozwiązania .
Proszę o PRZEMYŚLANE i KONSTRUKTYWNE odpowiedzi; nie będę bowiem prowadził dialogu z
żartownisiami. próbującymi mi np. wytłumaczyć co to są funkcje trygonometryczne!..
Niech m,n ∊ℤ: m > 0, 0 < n ≤ m+1 oraz 0 <a <1. Pokazać, że
2n [ ancos2mπa2 + (1−a)nsin2mπa2 ] ≤ cos2mπa2 + sin2mπa2.
10 sie 12:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
o
∃
rn a
n = (1−a)
n − r
n
| | π | |
L = (2*(1−a))n(cos2mα + cos2mα) − rncos2mα ≤ //cos x ≥0 dla x∊(0, |
| )// |
| | 2 | |
| | 1 | |
≤ (2*(1−a))n(cos2mα + cos2mα) ≤ //ponieważ (2*(1−a)) ≤ 2* |
| = 1// |
| | 2 | |
≤ (cos
2mα + cos
2mα) = P
analogicznie
no i zostaje najłatwiejsze:
| | 1 | |
3o niech a= |
| , które 'załatwia się' w jednej linijce |
| | 2 | |
10 sie 12:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
mały błąd .... powinno być:
− 2n*rn cos2mα
10 sie 13:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobra ... wielki błąd:
| | π | |
więc nie cos x>0 dla x∊(0, |
| ) tylko powinno być cos2≥0 dla x∊R |
| | 2 | |
10 sie 13:17
teofrast: Dziekuję Arturze z miasta Neptuna (=z Gdańska ?)
Czy w punkcie 2o definiujemy ∃rn : (1−a)n = an − rn ?
10 sie 13:42
teofrast: Z definicji zawsze a < 1 to chyba jednak πa/2 < π/2 ?. Zresztą nie ma to znaczenia bo
wszędzie mamy parzyste potegi...
10 sie 13:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak dokładnie tak będzie definiować

dlatego analogicznie ... faktycznie dobrze miałem ... na
początku dobrze myślałem ... później zacząłem dziwaczyć (wsadziłem 'a' do mianownika)
10 sie 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
tak z Gdańska ... i cholera ... jest źle ... przecież 2*(1−a) ≥ 2*(1− |
| ) = 1 |
| | 2 | |
muszę nad tym jeszcze pomyśleć ... a myslałem że tak łatwo da się to oszacować nie patrząc na
'n' i 'm'
10 sie 14:02