uiust
zuza: | (x−2)2 | | x2+2x+4 | |
| + |
| |
| x3−8 | | x2−4 | |
doprowadzic do najprostzej postaci , proszę
10 sie 09:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
x3−8 = (x−2)(x2−2x+4)
x2−4 = (x−2)(x+2)
wspólny mianownik to (x−2)(x2−2x+4)(x+2)
w liczniku będzie:
(x−2)2*(x+2) + (x+2)2*(x2−2x+4) = (x+2)[(x−2)2 + (x+2)*(x2−2x+4)] i wymnażasz w nawiasie
kwadratowym
10 sie 09:50
zuza:
10 sie 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd zrobiłem w liczniku:
(x−2)2*(x+2) + (x2+2x+4)*(x2−2x+4) ... wymnażasz i próbujesz wyłaczyć 'coś co jest w
mianowniku' aby skrócić
10 sie 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x2+2x+4)*(x2−2x+4) = (x2+4 +2x)*(x2+4 −2x) = (x2+4)2 − (2x)2
10 sie 10:09
zuza: po obliczeniu, skróceniu tego co sie da mam wynik = x+2
10 sie 10:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
| (x−2)2(x+2) + (x2+4)2 − (2x)2 | |
| = |
| (x−2)(x2−2x+4)(x+2) | |
| | x3−2x2−4x+8 + x4+8x2+16 − 4x2 | |
= |
| = |
| | (x−2)(x2−2x+4)(x+2) | |
| | x4 + x3 + 2x2 − 4x + 24 | |
= |
| |
| | (x−2)(x2−2x+4)(x+2) | |
i tyle ... nic tutaj więcej nie zrobisz
10 sie 10:27
zuza: po poprawce w liczniku wychodzą mi dziwne rzeczy
10 sie 10:27
zuza: dzięki wielkie
10 sie 10:27
zuza: czyli wyszło nam tak samo

, dzięki za poswięcenie mi czasu
10 sie 10:28
pigor: zuza , czy na pewno dobrze przepisałaś swój przykład

, czy może po prostu sama go
wymyśliłaś

, bo nawet mimo błędu nieuwagi w x
3−8=(x−2)(x
2+2x+4) to do niczego
prostszego nie prowadzi przekształcanie twojego przykładu . ...
10 sie 11:58
zuza: hej jest tam błąd w pierwszym ułamku w liczniku jest (x−2)3
10 sie 12:02
zuza: ostatecznie wyszło mi:
10 sie 12:22
zuza: czy moglibyscie sprawdzic
10 sie 12:23
zuza: nie to nie taki wynik , cos pomieszałam ...............
10 sie 12:32
pigor: ... no to spróbujmy teraz coś z tym zrobić np.
tak :
| (x−2)3 | | x2+2x+4 | | (x−2)3 | | (x−2)(x2+2x+4) | |
| + |
| = |
| + |
| , gdzie |
| x3−8 | | x2−4 | | x3−8 | | (x−2)(x2−4) | |
x≠±2 , no to dalej
| | (x−2)3 | | x3−8 | | (x−2)5(x+2)+(x3−8)2 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| | x3−8 | | (x−2)2(x+2) | | (x3−8)(x−2)2(x+2) | |
| | (x−2)5(x+2)+(x−2)2(x2+2x+4)2 | |
= |
| = |
| | (x−2)3(x2+2x+4)(x+2) | |
| | (x−2)2[(x−2)3(x+2)+(x2+2x+4)2] | |
= |
| = |
| | (x−2)3(x2+2x+4)(x+2) | |
| | (x−2)3(x+2)+(x2+2x+4)2 | |
= |
| = |
| | (x−2)(x2+2x+4)(x+2) | |
| | (x2−4)2+(x2+2x+4)2 | |
= |
| = i teraz  |
| | (x2−4)(x2+2x+4) | |
| | (x2−4 + x2+2x+4)2−2(a2−4)(x2+2x+4) | |
= |
| = |
| | (x2−4)(x2+2x+4) | |
| | (2x2+2x)2 | | 4x2(x+2)2 | |
= |
| − 2 = |
| − 2 = |
| | (x2−4)(x2+2x+4) | | (x−2)(x+2)(x2+2x+4) | |
| | 4x2(x+2) | | 4x3+8x2 | | 4x3+8x2−2x3+16 | |
= |
| − 2 = |
| − 2 = |
| = |
| | (x−2)(x2+2x+4) | | x3−8 | | x3−8 | |
| | 2x3+8x2+16 | | 2(x3+4x2+8) | |
= |
| = |
| gdzie x≠±2 i na tym zakończę (mam dość), |
| | x3−8 | | x3−8 | |
ale nie dam głowy za wynik, bo mógłby być ładniejszy (szukać błędu nie chce mi się) , a może
warto było inaczej zacząć

. ...
10 sie 13:18
ICSP: | (x−2)3 | | x2 + 2x + 4 | | (x−2)3(x+2) | |
| + |
| = |
| + |
| x3−8 | | x2−4 | | (x−2)(x+2)(x2 + 2x + 4) | |
| (x2 + 2x + 4)2 | |
| = |
| (x−2)(x+2)(x2 + 2x + 4) | |
| (x−2)3(x+2) + (x2 + 2x + 4)2 | |
| = ... |
| (x−2)(x+2)(x2 + 2x + 4) | |
Licznik :
(x−2)
3(x+2) + (x
2 + 2x + 4)
2 =
(x
3 − 6x
2 + 12x − 8)(x+2) + x
4 + 4x
2 + 16 + 4x
3 + 8x
2 + 16x =
x
4 + 2x
3 −6x
3 − 12x
2 + 12x
2 + 24x − 8x − 16 + x
4 + 12x
2 + 16 + 4x
3 + 16x=
2x
4 + 12x
2 + 32x = 2x(x
3 + 6x + 16)
wracamy do naszego ułamka :
| 2x(x3 + 6x + 16) | |
| |
| (x2 − 4)(x2 + 2x + 4) | |
teraz pokaże że ani x = 2 ani x = −2 nie jest pierwiastkiem wielomianu w liczniku :
2x(x
3 + 6x + 16) = 0 ⇒ x = 0 v x
3 + 6x + 16 = 0
x
3 + 6x + 16 = 0
w(2) = 8 + 12 + 16 > 0 2 nie jest pierwiastkiem
w(−2) = −8 − 12 + 16 < 0 −2 nie jest pierwiastkiem.
Już nic więcej nie zrobimy. Można jeszcze rozłożyć wielomian stopnia trzeciego ale nie widzę
sensu.
10 sie 13:38
10 sie 13:45
zuza: dzięki
10 sie 13:55
GROM:
Wszystkie wolframalpchy i inne kalkulatory won!
Bez tych cudów techniki już nie potraficie?
10 sie 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
Grom −−− może po prostu nam się nie chce
10 sie 14:12