matematykaszkolna.pl
Pytanko Fazi: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty o współrzędnych A=(−5;3) B=(−5;0) To jest zadanie z tej strony https://matematykaszkolna.pl/strona/1226.html i jest ono rozwiązane wzorem (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1) i wynik tego zadania to x = −5 ja tego typu zadania staram sie
 y2−y1 
robić wzorem: a=

wiec:
 x2−x1 
 0−3 
a=

=0 następnie wyliczam b podstawiając pod y=ax+b ⇒ 3=0*(−5)+b ⇒ b=3 podstawiając
 −5+5 
a i b pod y=ax +b otrzymuję wynik y=3. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego mój wynik różni się od odpowiedzi podanej przez autora?
9 sie 20:53
ICSP: Otóż w twoim przykładzie
 coś 
a =

. Przez 0 nie można dzielić wiec ten wzorek nie zadziała. Jest to jedyna wada
 0 
tego wzoru. Wystarczy zapamiętać ze gdy w mianowniku mamy 0 to wtedy jest to prosta pionowa o równaniu x = x1 = x2. Odp. x = −5 . Można podać bez liczenia.
9 sie 20:55
Mila: Fazi, narysuj tę prostą i będzie wszystko dla Ciebie jasne.
9 sie 20:58
picia: chyba prosciej narysowac(wypbrazic) sobie ta prosta i podac odpowiedz emotka
9 sie 20:59
Fazi: Rozumiem. A mógłbyś mi podpowiedzieć jak można zauważyć, że x= −5 bez liczenia?
9 sie 20:59
ICSP: A = (x1;y1) B = (x2;y2) sprawdzasz przed liczeniem czy x1 = x2 jeśli tak to : x = x1
9 sie 21:01
Fazi: Tak oczywiście, że prościej ale w niektórych zadaniach jest narzucona forma odpowiedzi dlatego nie mogłem rysować
9 sie 21:01
Fazi: ICSP Wielkie dzięki za wyjaśnienie emotka i wszystkim dziękuję za pomocemotka
9 sie 21:03