Pytanko
Fazi: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty o współrzędnych A=(−5;3) B=(−5;0)
To jest zadanie z tej strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/1226.html i jest ono rozwiązane wzorem
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1) i wynik tego zadania to x = −5 ja tego typu zadania staram sie
| | y2−y1 | |
robić wzorem: a= |
| wiec: |
| | x2−x1 | |
| | 0−3 | |
a= |
| =0 następnie wyliczam b podstawiając pod y=ax+b ⇒ 3=0*(−5)+b ⇒ b=3 podstawiając |
| | −5+5 | |
a i b pod y=ax +b otrzymuję wynik y=3.
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego mój wynik różni się od odpowiedzi podanej przez autora?
9 sie 20:53
ICSP: Otóż w twoim przykładzie
| | coś | |
a = |
| . Przez 0 nie można dzielić wiec ten wzorek nie zadziała. Jest to jedyna wada |
| | 0 | |
tego wzoru. Wystarczy zapamiętać ze gdy w mianowniku mamy 0 to wtedy jest to prosta pionowa o
równaniu x = x
1 = x
2.
Odp. x = −5 . Można podać bez liczenia.
9 sie 20:55
Mila: Fazi, narysuj tę prostą i będzie wszystko dla Ciebie jasne.
9 sie 20:58
picia:
chyba prosciej narysowac(wypbrazic) sobie ta prosta i podac odpowiedz
9 sie 20:59
Fazi: Rozumiem. A mógłbyś mi podpowiedzieć jak można zauważyć, że x= −5 bez liczenia?
9 sie 20:59
ICSP: A = (x1;y1)
B = (x2;y2)
sprawdzasz przed liczeniem czy
x1 = x2
jeśli tak to :
x = x1
9 sie 21:01
Fazi: Tak oczywiście, że prościej ale w niektórych zadaniach jest narzucona forma odpowiedzi dlatego
nie mogłem rysować
9 sie 21:01
Fazi: ICSP Wielkie dzięki za wyjaśnienie

i wszystkim dziękuję za pomoc
9 sie 21:03