...
Moni: Proszę o sprawdzenie i pomoc:
Dana jest liczba a = (2
3 − 4 * 2
12)
2 Która z wypowiedzi jest falszywa
a) liczba a jest dzielnikiem liczby 16
b) liczba a jest podzielna przez 4
c) liczba a jest potęgą liczby 2
d) liczba a jest podzielna przez 8
Moje obliczenia:
a = (8 − 4 *
52)
2 = (8−10)
2 = (−2)
2
a= 4


a więc co sknociłam

?
9 sie 19:26
nikt: na razie nic
9 sie 19:28
Moni: czyli d ?
9 sie 19:33
nikt: jesteś pewna ?
9 sie 19:35
Moni: tak
9 sie 19:37
nikt: to dobrze

d)
9 sie 19:37
Moni:
9 sie 19:39
Moni: | | 21 − 12√3 | |
A teraz proszę o pomoc. Liczba |
| nie należy do zbioru liczb |
| | (2√3 − 3)2 | |
a) niewymiernych
b) rzeczywistych
c) naturalnych
d) całkowitych
9 sie 20:00
nikt: d)
9 sie 20:02
Eta:
| | 21−12√3 | |
. |
| = 1 ∉ IW |
| | 21−12√3 | |
odp a)
9 sie 20:03
Eta:
nikt 
nie załamuj mnie !
9 sie 20:04
nikt: ale ja głupi jestem

Słuchaj
Ety
9 sie 20:04
nikt: Eta bo ja to zrobiłem na takiej podstawie :
Liczba "jakakolwiek" nie należy do zbioru liczb :
a) wymiernych
b) rzeczywistych
c) naturalnych
d) całkowitych
Jeżeli by nie należała do zbioru liczb rzeczywistych do do naturalnych też − sprzecznosć.
Jeżeli by nie należała do całkowitych to do naturalnych też − sprzecznośc

i tutaj się pogubiłem bo zapomniałem że każda liczba naturalna jest liczbą wymierną
9 sie 20:06
Eta:
9 sie 20:08
nikt: już mi lepiej
9 sie 20:09
Moni: dobra, a jak to zrobiłaś, że dół wyszedł taki sam jak góra? Krok po kroku jak bym mogła prosić,
bo ja co chwilę robię coś nie tak
9 sie 20:10
Eta:
Nie "dół"

tylko mianownik

M= (2
√3−3)
2= (2
√3)
2−2*2
√3*3+ (
√3)
2= 4*3−12
√3+9=21−12
√3
9 sie 20:12
Moni: Tak, tak mianownik

dziękuję
9 sie 20:14
Eta:
Na zdrowie
9 sie 20:14
Moni: Jaka ja głupia jestem, dopiero jak mi pokazałaś, to widzę wzór skróconego mnożenia
9 sie 20:20
Moni: albo i nie... ja już nie wiem co widzę... chyba mam na dzisiaj dość
9 sie 20:22
Eta:
Może jesteś zakochana?

( nie we wzorach uproszczonego mnożenia
9 sie 20:23
Eta:
(a−b)
2 = a
2−2ab+b
2 gdzie a= 2
√3 , b= 3
9 sie 20:23
nikt: Ja też to zadanie źle zrobiłem

Nie jest z
Moni tak źle jednak
9 sie 20:23
ICSP: wracam do starego nicku

Jest bardziej "pokojowy"
9 sie 20:24
Eta:

wreszcie!
9 sie 20:25
Moni: Uwaga! zaplątałam się w kolejnym zadaniu:
Przekątna kwadratu ma długość 2. Jeżeli długość tej przekątnej zwiększymy o 50%, to pole
kwadratu wzrośnie o

a) 125 %
b) 50 %
c) 225 %
d) 2500%
wykonałam szereg obliczeń i tak się zaplątałam, ze już nie wiem z czego to mam obliczyć i jak.
Na początku policzyłam bok z wzoru:
a
√2 = 2
a=
2√2
9 sie 22:16
Moni: usunęlam niewymierność z mianownika i wyszło mi a = 2P{2}
9 sie 22:17
Moni: usunęlam niewymierność z mianownika i wyszło mi a = 2P{2}
9 sie 22:17
Moni: a = 2√2
9 sie 22:18
Saizou : | | d | | d√2 | |
zauważ że a√2=d, gdzie d to przekątna zatem a= |
| =a= |
| , a wzór na pole |
| | √2 | | 2 | |
| | d√2 | | 2d2 | | 1 | |
kwadratu to a2 podstawiając nasze "a" dostajemy ( |
| )2= |
| = |
| d2 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
9 sie 22:20
Moni: następnie obliczyłam pole kwadratu a2 = 8 , tylko teraz już nie wiem jak mam policzyć o ile
wzrośnie pole kwadratu
9 sie 22:21
Saizou : a długość 2 zwiększamy o 50% zatem mamy że nowa przekątna wynosi 3.
| | 1 | | 1 | |
Pdla przekątnej 2= |
| *22= |
| *4=2
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Pdla przekątnej 3= |
| *32=4,5
|
| | 2 | |
| | 4,5−2 | |
i teraz o ile wzrosło pole |
| *100%=125% |
| | 2 | |
9 sie 22:23
picia:
policzylem na literkach i wyszlo to samo
9 sie 22:27
Saizou : BD=k
7
2+24
2=k
2
k=25
BC=x
15
2+x
2=25
2
x=20
AC=l
l
2=24
2+20
2−2*20*24*cos53
l=20
9 sie 22:34
Saizou : oj nie ten post < przepraszam>
9 sie 22:34
picia:
a to co

chyba nie ten temat
Saizou
9 sie 22:35
Moni: dzięki za pomoc
9 sie 22:35