obliczenie objetości bryły obrotowej
maciek: Bardzo proszę jesli ktos moze niech powie czy mam dobry wynik.
zadanie: obliczyc objętość obszaru powstałego przez obrót wokół osi OX figury ograniczonej
krzywymi : xy=8 , y=0, x=1, x=4.
wg moich obliczen to :
obszar całkowania jest od 1 do 4.
liczyłem tylko funkcje która ogranicza tą figurę z góry bo funkcja ograniczająca z dołu jest
równa y=0 więc po podniesieniu do potęgi 2 nie wpłynie na wynik końcowy.
mój wynik to 48π[j
3] może ktoś sprawdzić czy taki wynik ma być rzeczywiście ? dziękuje z
góry