Równanie symetralnej odcinka
Moni: Pomocy utknęłam na zadaniu, które mogło by się wydawać podobne do zadania, które dodała
antymatematyczka, ale nie umiem go obliczyć.
Ps. nienawidzę matmy
Zadanie: wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A = (−2, 2 ) i B = (2, 10 )
9 sie 17:24
text:
| | 10 − 2 | |
prosta AB: y = a1x + b1, a1 = |
| = 2 |
| | 2 + 2 | |
| | 2 + 10 | |
środek AB: S = ({−2 + 2}{2}, |
| ) = (0, 6) |
| | 2 | |
prosta symetralna do AB: y = a
2x + b
2,
| | −1 | | 1 | |
te proste są prostopadłe, więc a2 = |
| = − |
| |
| | a1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
prosta symetralna: y = − |
| (x − 0) + 6 czyli y = − |
| x + 6 |
| | 2 | | 2 | |
9 sie 17:37
text:
| | −2 + 2 | | 2 + 10 | |
środek S = ( |
| , |
| ) = (0, 6) |
| | 2 | | 2 | |
9 sie 17:38
Moni: dziękuję
9 sie 17:42