Przedział do rozwiązania
miłosz: Zapisz za pomocą przedziału lub sumy przedziałów zbiór:
Proszę o rozwiązanie:
G= {a∊R: a≥3 lub x<6}
9 sie 17:17
9 sie 17:18
text:
a czy x?
9 sie 17:19
miłosz: G= {a∊R: a≥3 lub a<6}
9 sie 17:26
miłosz: dlaczego rozwiązanie w książce jest zapisane tylko jak duże R i koniec?
9 sie 17:27
text:
czyli od 3 włącznie do nieskończoności lub od minus nieskończoności do 6 wyłącznie,
łącznie od minus nieskończoności do plus nieskończoności, a więc a∊R
9 sie 17:32
Saizou :

spójnik lub oznacza sumę przedziałów <3:+∞) oraz (−∞:6), która w tym wypadku jest równa
(−∞:+∞)=R
9 sie 17:39
miłosz: bo się pokrywają prawda

?
9 sie 17:48
picia:
bo nie ma miedzy nimi przerwy
9 sie 17:51
miłosz: przerwy ? Wskaż mi gdzie tą przerwę szukać?
9 sie 17:52
picia:
nie ma przerwy to jak mam Ci ja wskazac ?
9 sie 17:54
Maslanek:

Tutaj, gdzie czerwone
9 sie 17:54
miłosz: ja to zrozumiałem ,że 6 idzie do minus nieskończoności to automatycznie się pokrywa z 3 i tak
samo 3 idzie to plus nieskończoności i pokrywa się z 6 ,zatem suma tych zbiorów będzie od
minus nieskończoności do plus nieskończoności , dobrze rozumuje?
9 sie 17:57
picia:
dobrze
9 sie 17:57
miłosz: dajcie mi jakieś przykłady z "lub" i z "i" , to rozwiąże a wy sprawdzicie poprawność, ok?
9 sie 18:02
picia:
G= {x∊R: x≥7 lub x<6}
9 sie 18:03
miłosz: (−∞;6) U <7;+∞) , dobrze?
9 sie 18:06
miłosz: dajcie jeszcze, bo nie mogę znaleźć nigdzie w necie, a jak już są ,to są bardzo podobne
9 sie 18:07
picia:
9 sie 18:09
miłosz: G= {x∊R: x≤1 i x<2}
Rozwiązanie:
(−∞;1> , dobrze zrobiłem?
9 sie 18:20
miłosz: ponawiam ostatnie pytanie
9 sie 18:25
Aga1.: Dobrze.
9 sie 18:56