. I mam tylko jedno
jedyne pytanie i więcej już nie bedę głowy zawracać. Na samym początku jest niby małe
wprowadzenie min jak się liczy opór zastępczy przy połączeniu szeregowym i równoległym. Tzn
podany jest tylko wzór, czy mam wnikać skąd on się bierze czy po prostu nauczyć się na pamięć,
a samo kiedyś może wyjdzie?

| U | ||
R= | ||
| I |
| U | ||
I= | ||
| R |
| U | U | U | U | ||||
= | + | + | |:U | ||||
| Rc | R1 | R2 | R3 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | + | + | . | ||||
| Rc | R1 | R2 | R3 |
Ładnie wytłumacyzles
Jeśli chodzi jeszcze o te napięcia:
U=|Va−Vd|=(Va−Vb)+(Vb−Vc)+(Vc−Vd)=U1+U2+U3.
Stąd się biorą