Która liczba jest większa
Lukashem: Która liczba jest większa 2221001 czy 1000221000
Moim zdaniem powinno być tak:
2221001 < 512221000 < 1000221000
2221000* 2 < (29)221000 < 1000221000
Niech 21000 = a
222a < 29 * 2a < 1000221000
24a < 29 * 2a < 1000221000
22 * 2a < 29 * 2a < 1000221000
Dowiodłem, że 22 * 2a < 29 * 2a, więc 22 * 2a < 1000221000, więc
2221001 < 1000221000
9 sie 16:53
Lukashem: up dobrze

?
9 sie 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze ale mało 'wizualny' ten dowód ... zbyt wiele trzeba się domyslać.
proponuję:
niech a = 21000 >1
L = 2221001 = 222*21000 = 222a = 22a * 2a =
niech b = 2a > 1
=2b*b=22b=(22)b=4b < //ponieważ b>1// < 1000b=10002a=1000221000
10 sie 12:23