Usuń niewymierność
miłosz:
4 / √3+√2+1
9 sie 14:56
Maslanek: Podwójnie musisz przemnożyć przez przeciwny znak w którymś miejscu.
Potraktuj √3=a, √2+1=b.
I skorzystaj z (a+b)(a−b)=a2−b2.
9 sie 14:58
Vax: | 4 | | √3−(√2+1) | | 4(√3−√2−1) | |
| * |
| = |
| = |
| √3+√2+1 | | √3−(√2+1) | | 3−(3+2√2) | |
| 4(√3−√2−1) | | √2 | | 4√2(√3−√2−1) | |
| * |
| = |
| |
| −2√2 | | √2 | | −4 | |
9 sie 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
(√3+(√2+1))(√3−(√2+1))*√2 = (3 − (√2+1)2)*√2 = (3−3−2√2)*√2 =
= (−2√2)*√2 = −4
9 sie 15:00
miłosz: wynik ma wyjść √2−√6 +2
9 sie 15:04
Vax: Taki mi wyszedł.
9 sie 15:06
miłosz: Vax, mógłbyś dokończyć, bo nie rozumiem
9 sie 15:07
Vax: Skracamy licznik i mianownik przez −4 i dostajemy −√2(√3−√2−1) = −√6+2+√2
9 sie 15:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
wymnóż nawiasy i podziel przez (−4)
9 sie 15:08
miłosz: ok , rozumiem
9 sie 15:09
Vax: Nie ma za co
9 sie 15:10
mania0139: Drukarka HP 3820 DeskJet kosztowała wraz z 22% podatkiem VAT 443,99 zł. Ile zapłacilibyśmy za
tę drukarkę, gdyby podatek VAT wynosił 7%?
9 sie 15:14
miłosz: zadania zamieszczań na forum zadankowym
9 sie 15:15
Saizou : 1,22x=443,99 →x=?
1,07x=? to nowa cena drukarki
9 sie 15:15
miłosz: Vax, w Twoim zadaniu jak bym zmienił na takie działanie , to by wyszło to samo:
(√3+√2)−1
(√3+√2)−1
9 sie 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
miłosz ... o co konkretnie Ci chodzi
9 sie 15:48
miłosz: już wiem , ten temat zamykam
9 sie 15:57