zadanie do rozwiązania
miłosz: Usuń niewymierność:
√3−1 / √3+1
9 sie 14:28
Vax: Przemnóż licznik i mianownik przez √3−1 i skorzystaj ze wzoru (a+b)(a−b) = a2−b2 w
mianowniku.
9 sie 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
| √3−1 | | √3−1 | | √3−1 | | (√3−1)2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| √3+1 | | √3+1 | | √3−1 | | (√3+1)(√3−1) | |
| | 3−2√3+1 | | 4−2√3 | |
= |
| = |
| = 2−√3 |
| | 3−1 | | 2 | |
9 sie 14:29
Saizou : | √3−1 | | √3−1 | | (√3−1)2 | | (√3−1)2 | |
| * |
| = |
| = |
| =
|
| √3+1 | | √3−1 | | (√3−1)(√3+1) | | 3−1 | |
9 sie 14:30
miłosz: dlaczego jak wymnażam (√3−1)(√3−1) to nie chce wyjść 4−2√3
9 sie 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
miłosz −−− WZORY SKRÓCONEGO MNOŻENIA
9 sie 14:39
Saizou : bo
Artur rozpisał (
√3−1)
2=3−2
√3+1=4−2
√3=2(2−
√3)
9 sie 14:40