Zadanie (do sprawdzenia)
miłosz: Wykaż,że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych dzieli się przez 8.
obliczenia;
3²−5²=9−25=−16
−16:8=−2
5²−7²=25−49=−24
−24:8=−3
11²−13²=121−169=−48
−48:8=−6
19²−17²=361−289=72
72:8=9
obliczenia potwierdzają,że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna
przez 8. Czy to jest dobrze, i można uznać
9 sie 14:07
nikt : Źle

Masz pokazać dla wszystkich liczb nieparzystych a nie dla wybranych.
9 sie 14:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech n∊N+
2n−1 −−−− pierwsza
2n+1 −−−− pierwsza
(2n−1)2 − (2n+1)2 = −8n
c.n.w.
9 sie 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz ... 2n−1 i 2n+1 nie muszą być pierwsze
9 sie 14:12
picia:
ja tam sie nie znam ale to zaden dowod
9 sie 14:12
picia: to bylo do milosza
9 sie 14:13
miłosz: ArturzmiastaNeptuna: dlaczego jest −8n a nie 8n? Bo różnica czy co?
9 sie 14:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo od mniejszej liczby odejmuję większą

więc różnica MUSI wyjść ujemna
9 sie 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
podnieś do kwadratu (wzory skróconego mnożenia) i zredukuj ... a wyjdzie −8n ... nie
rozpisywałem tego ... bo to się w pamięci robi
9 sie 14:16
miłosz: ArturzmiastaNeptuna:
(2n+1)²−(2n+3)²=(4n²+1+4n)−(4n²+9+12n)
4n²+1+4n−4n²−9−12n=−8n−8=8(−n−1) , też by było dobrze?
9 sie 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
też by było dobrze
po prostu dla (2n−1)2 − (2n+1)2 szybciej wychodzi (mniejsze liczby ... łatwiej się redukuje)
9 sie 14:21