trójkąt prostokątny
LoPulez:

znamy A, i H i c1
jak obliczyć B i c2?
9 sie 13:49
nikt : H = √c1*c2
A2 + B2 = (c1 + c2)2
9 sie 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro znasz A,H i c1 to:
zauważasz podobieństwo trójkątów (kąt, kąt, kąt)
trójkąt (A,c1,H) podobny do trójkąta (B,c1+c2,A) −−− zaznaczone jakie boki są podobne do
jakich
dlaczego to podobieństwo? ∡(c1,A) jest wspólny dla obu trójkątów ... oba także posiadają kąt
prosty ... dlatego trzeci kąt (czyli ∡(A,H) oraz ∡(B,c2) ) jest taki sam.
9 sie 13:54
LoPulez: jak na podstawie kątów policzyć B?
9 sie 14:03
LoPulez: zawsze miałem problem z przekształcaniem wzorów
9 sie 14:04
pigor: | | H2 | | H2 | |
... a więc np. c1c2=H2 i AB=H(c1+c2) ⇒ c2= |
| i AB=H(c1+ |
| ) |
| | c1 | | c1 | |
| | H | | H2 | |
⇒ B= |
| (c1+ |
| ) i tylko podstaw sobie swoje dane . ... |
| | A | | c1 | |
9 sie 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
LoPulez
z podobieństwa masz, że:
na niebiesko masz 'dane'.
9 sie 14:08
LoPulez: a co, jeżeli trójkąt nie będzie prostokątny
za to bok B = c1+c2
da się wyliczyć B?
9 sie 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie bardzo Ciebie rozumiem −−− narysuj to o co Ci chodzi.
Jeżeli trójkąty nie są prostokątne to masz nie mały problem i musisz kombinować
9 sie 14:27
LoPulez:

Znamy A, c1 i H (trójkąt równoramienny)
Ile wyniesie ukochane B?
9 sie 14:33
nikt : proponuje układ równań :
c1 + c2 = B
H2 + c22 = B2
9 sie 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
'spuszczasz' wysokość z górnego wierzchołka dużego trójkąta i już masz na nowo podobienstwo
trójkątów prostokątnych (ten dolny połozony z z nowo powstałym, po spuszczeniu wysokości)
9 sie 14:35
LoPulez: dobra, ale c2 nie znamy
9 sie 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
nikt ulozył Ci układ równań z niewiadomymi c2 i B
uklad dwóch równań z dwoma niewiadomymi pozwolą Ci wyznaczyć te dwie niewiadome (w większości
przypadków przynajmniej)
9 sie 14:41
LoPulez: czyli B=√H2+C22 ?
9 sie 14:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
9 sie 14:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale lepiej (łatwiej) Ci by było przez podobieństwo zrobić (tak tylko radzę)
9 sie 14:45
LoPulez: nadal nie mogę wyznaczyć, gdyż brak jest B i C2
9 sie 14:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
c
1+c
2 = B ⇔ B
2 = c
12 + 2c
1c
2+c
22
H
2+c
22 = B
2 ⇔ H
2+c
22 = c
12 + 2c
1c
2+c
22 ⇔ H
2= c
12 + 2c
1c
2 ⇔
wyznaczasz c
2 i podstawiasz do:
c
1+c
2 = B
9 sie 14:48
LoPulez: dzięki wielkie Artur , wreszcie zakumałem

!
9 sie 14:53
lila: jak zrobić zadanie, w którym mam wyznaczyć wysokość poprowadzoną na przeciwprostokątną w
trójkącie prostokątnym, mając podane wartości jedynie dwóch przyprostokątnych; jedna ma 20cm,
a druga 21cm. Obliczyłam dł przeciwprostokątnej( otrzymałam 29cm), tylko nie wiem, jak
obliczyć c1 i c2, a to mi jest potrzebne do obliczenia wysokości...
20 lis 20:43