?
Patryk:

| | logmx | |
określ liczbę pierwiastków równania |
| =2 w zależności od wartości paramentu m |
| | log(x+3) | |
ja robie tak
logmx=2log(x+3)
logmx=log(x+3)
2
mx=x
2+6x+9
x
2+6x+9=mx
x
2+6x−mx+9=0
x
2+x(6−m)+9=0
Δ=(6−m)
2−36
=36−12m+m
2−36=
=m
2−12m
m(m−12)
wiec
1 p dla 0 lub 12
0 p dla (0;12)
2 p dla (−
∞;0)U(12;
∞)
odpowiedzi mam trochę inne czego zapomialem ?
9 sie 13:21
Patryk: zad nr 2 dla jakich wartości parametru k równanie log
927−log
3(x+
√3)=k ma pierwiastek
nalezący do przedziału (3
√3;5
√3)
wyliczylem x
czy to zadziala ?
9 sie 13:40
Mila: Rozważ dziedzinę równania.
Log(x+3)≠0 ⋀ x+3>0 ⋀ mx>0
9 sie 13:41
picia: a dziedzina ?
9 sie 13:41
Patryk: sprawdze
9 sie 13:42
Patryk: log(x+3)≠0 x+3>0 mx>0
x≠−2 x>−3 nie wiem
9 sie 13:44
pigor: ...

a więc dalej : D
r : ponieważ
mx>0 ⇔ (m>0 ∧ x>0)
v (m<0 ∧ x<0) ⇒
x≠ −2 ∧ x>−3 ∧ mx>0 ⇔
⇔ (x≠ −2 ∧ x>−3 ∧ m>0 ∧ x>0)
v (x≠ −2 ∧ x>−3 ⋀ m<0 ∧ x<0) ⇔
⇔ D
r={m, x :
(m>0 ∧ x>0) ∨ (m<0 ∧ −3<x<−2) v (m<0 ∧ −2<x<0)}
9 sie 14:55
Mila: zadanie 2.
3
3/2−k=x+
√3
x=3
3/2−k−
√3=3
√3*3
−k−
√3
3
√3<3
√3*3
−k−
√3<5
√3 /+
√3
4
√3<3
√3*3
−k<6
√3 /:
√3
4<3*3
−k<6 /:3
9 sie 22:56
Patryk: dzięki
10 sie 11:44