liczby k i n
miłosz: Liczby k i n są nieparzyste, każda ma 3 dzielniki, uzasadnij że różnica ich jest podzielna na 4
Można zrobić to tak?
(2n+1)2−(2n+3)2= i tak dalej?
9 sie 12:45
Saizou : zauważ że dla n=1 liczba dostajemy liczby 3 i 5, które nie mają 3 dzielników
9 sie 13:39
Mila: Tylko kwadraty liczb pierwszych mają 3 dzielniki.
k=2m+1 liczba pierwsza
n=2i+1 liczba pierwsza
(2m+1 )2−(2i+1)2= ...dokończ
9 sie 13:55
miłosz: Saizou, ale tam jest do kwadratu, to co wtedy
9 sie 14:01
miłosz: Mila, a gdybym dał (2m+1)
2 − (2i +3)
2 ,to by było źle
9 sie 14:02
Mila: II sposób:
Tylko kwadraty liczb pierwszych mają 3 dzielniki.
k =p2 − gdzie p to liczba pierwsza
n=q2 − gdzie q to liczba pierwsza
k−n=p2−q2=(p−q)*(p+q) to iloczyn 2 liczb parzystych zatem dzieli się przez 4
9 sie 14:05
miłosz: mila ponawiam moje pytanie..
9 sie 14:06
Mila: Dobrze.
9 sie 14:07
Vax: Źle, przecież masz pokazać, że różnica tych liczb jest podzielna przez 4, a nie różnica ich
kwadratów

Poprawny jest II sposób który pokazała
Mila
9 sie 14:11
miłosz: vax , masz racje ale ja tak tego nie zostawiam, potem dalej się liczy
9 sie 14:16
miłosz: mila , jak bym zapisał tak jak zapisałem wcześniej ,to by było dobrze ,(2n+1)
2−(2n+3)
2
9 sie 14:16
Vax: Nie, bo w zadaniu nie ma mowy o różnicy kwadratów i nigdzie nie korzystasz z założenia, że dane
liczby mają 3 dzielniki.
9 sie 14:17
Vax: I w ogóle nigdzie nie masz danego, że są to kolejne liczby nieparzyste, a tak zakładasz.
9 sie 14:17
miłosz: vax, powiedz mi co to są za oznaczenia i i m w zadaniu co mila zrobiła
9 sie 14:23
Vax: Przeanalizuj ,,II sposób"
9 sie 14:24
miłosz: k−n=p2−q2=(p−q)*(p+q) , jak wyszedł tutaj iloczyn
9 sie 14:33
miłosz: już wiem !
9 sie 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
p
2 − q
2 = (p−q)(p+q)

−−−− wzory skróconego mnożenia się kłaniają
9 sie 14:34
Mila: Vax, wśród liczb naturalnych nieparzystych znajdują się liczby pierwsze. Skoro ...
9 sie 20:45