;/
Grześ1992: Powiedzcie mi co ja robię tu źle
| (−1+i)14 | | (−1+i)9 | |
| = |
| *(−1+i)5 |
| (2+2i)9 | | (2+2i)9 | |
1)
| −1+i | | 2−2i | | −1 | | 1 | |
| * |
| = |
| + |
| i |
| 2+2i | | 2−2i | | 2 | | 2 | |
tgα=1 α=pi/4
| | √2 | | 3 | | 3 | |
z1=( |
| )9*(cos(9* |
| pi)+isin(9* |
| pi)) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
9 sie 10:22
Grześ1992: | | 3 | |
na razie tyle i mam problem jeżeli 9* |
| =6,75 to musze odjąc 6 tak bo co dwa pi trzeba |
| | 4 | |
odejmowac....?
9 sie 10:23
Mila: Czy α nie jest z drugiej ćwiartki?
10 sie 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
a niby dlaczego tgα = 1?
| | √2 | |
skoro sinα = − |
| ( a może to cosinus jest rzeczywistą liczbą ... nie pamiętam) |
| | 2 | |
więc jak dla mnie jest to 2 lub 4 ćwiartka (zależy od tego czy jest cosx + isinx czy też sinx +
icosx −−− bo nie pamiętam już tego)
10 sie 15:03
ICSP: policz oddzielnie

licznik :
(−1 + i)
14 = ((−1+i)
2)
7 = (−2i)
7 = (−2)
7* (i)
7 = 128i
10 sie 15:25
ICSP: mianownik zostawiam tobie.
10 sie 15:25
Mila: Z tej postaci pomogę po 22 .( nie zauważyłam, że też masz kąt 135)
Lepiej zrobić tak, jak ICSP.
10 sie 16:58
Mila: Sprawdź Twoją 2 linijkę − licznik.
10 sie 17:14
Mila: | −1+i | | 2−2i | | −2+2i+2i−2i2 | | 4i | | i | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2+2i | | 2−2i | | 22−(2i)2 | | 8 | | 2 | |
| | i | | i | |
( |
| )9*(−1+i)5= |
| *[(−1+2i)2]2*(−1+i)= |
| | 2 | | 512 | |
| | i | | 1+i | | 1 | | 1 | |
= |
| *(−2i)2(−1+i)= |
| = |
| +i |
| |
| | 512 | | 128 | | 128 | | 128 | |
10 sie 21:51
Grześ1992: wielkie dzięki, zapomniałem napisać, że w końcu doszedłem do tego
10 sie 23:21