Alunia: muszę którąś ze stron doprowadzić do postaci drugiej strony

tak, żeby L= P
cos
4 + sin
4= 1- 2 sin
2* cos
2
próbuję, próbuję i nie umiem nic wycudować :roll:
26 maj 16:04
Jakub: Zobacz na te przykłady
460
26 maj 16:16
XPT: L = cos4α+sin4α=
=cos4α+2cos2α+sin2α+sin4α-2cos2α+sin2α= dodajesz i odejmujesz "2cos2α+sin2α" -
wartość wyrażeniea się nie zmienia
=(cos2α+sin2α)2-2cos2α+sin2α= "zwijadsz" wzór skróconego mnożenia
=12-2cos2α+sin2α= korzystasz ze wzoru jedynkowego
=1-2cos2α+sin2α =P
26 maj 16:17