ile punkktow spolnych maja prooste
basia: ile punktów wspólnych maja proste 15x−20y=10 i −9x+12y=−6 ?
9 sie 00:58
Eta:
3x−4y=2 i 3x−4y=2
proste mają nieskończenie wiele punktów wspólnych ( pokrywają się
9 sie 01:00
ola: ale nie rozumiem skad sie wzielo te 3x−4y
9 sie 01:01
Saizou : pierwsze podzielone przez 5, a drugie przez 3
9 sie 01:02
pigor: ...zauważ, że dany układ
15x−20y=10 /:5 i −9x+12y=−6 /:(−3) ⇔ 2x−4y=2 i 3x−4y=2 , czyli proste pokrywają się,
mają więc
∞ wiele punktów wspólnych . ...
9 sie 01:03
Saizou : poprawka pierwsze przez 5 , a drugie przez −3
9 sie 01:03
Eta:
15x−20y=10 /: 5 −9x+12y= −6 /:(−3)
3x−4y= 2 3x −4y=2
9 sie 01:03
ola: aaaaa bardzo dziekuje

9 sie 01:04
pigor: oczywiści e 3x w pierwszym równaniu . ...
9 sie 01:04
art: 3−2√2−2√2−3
20 lut 18:05