pierwiastki
mala2:
√(−6)2 = −6 ?
(√−6)2 = −6 ?
Wykładnik 2 jest nad znakiem pierwiastka
Czy te działania można wykonać?
Mam mętlik w głowie − minus pod pierwiastkiem.
Proszę o pomoc. Wolframalpha odpowiada −6 i −6.
8 sie 23:04
konrad: nie wyciągamy pierwiastka z liczby ujemnej
8 sie 23:07
konrad: chociaż nie to jest dobrze
8 sie 23:12
konrad: bo √−6=i√6 ⇒(√−6)2=(i√6)2=−1*6=−6
8 sie 23:13
pigor: √(−6)2=|−6|= 6 , zaś (
√(−6))
2 − nie ma sensu (nie można wykonać) w zbiorze R . ...
8 sie 23:13
mala2: To jest zadanie z 2 gim. Dziękuję.
9 sie 00:55