Pytanie!
miłosz: Czy w zadaniach typu, wykaż że, uzasadnij ,udowodnij można zawsze zastosować indukcję
matematyczną? Od czego zależy kiedy się używa indukcji w tych zadaniach?
8 sie 22:37
___std_call___: Trzeba, że tak powiem dobrze spojrzeć. Bo czasem indukcja może skrócić a czasem wydłużyć
dowodzenie. Proponuję przerobić kilka zadań typowo na indukcję − wówczas zobaczysz kiedy się
ona przydaje.
8 sie 23:04
miłosz: ___stdcall___, a co w takim przypadku, można jakość indukcją?
Uzasadnij ze suma dwóch liczb dwucyfrowych takich, że cyfra dziesiątek i cyfra jedności
pierwszej z nich jest odpowiednio cyfrą jedności i cyfrą dziesiątek drugiej, jest podzielna
przez 11.
8 sie 23:12
Saizou : a poco nie prościej tak:
10a+b pierwsza liczba dwucyfrowa
10b+a druga liczba dwucyfrowa
10a+b+10b+a=11a+11b=11(a+b) ,gdzie a+b∊N cnu
8 sie 23:20
Eta:
8 sie 23:25
Eta:
a= {1,2,3,4,... .9} , b={1,2,...,9}
8 sie 23:27
Saizou : tak mój błąd zapomniałem założeń i −1 punkt na maturze
8 sie 23:27
Eta:
No!
8 sie 23:29
Saizou : Eto jak pamiętałem że a+b∊N to zapomniałem o warunkach dla a i b
8 sie 23:31
miłosz: Saizou , jak by to wyglądało indukcją ?
8 sie 23:59
Saizou : tego chyba nie da sie udowodnić indukcją bo są dwie zmienne
9 sie 00:02
miłosz: Saizou: dwie zmienne, co to oznacza bo zapomniałem?
9 sie 00:11
Saizou : a zobacz że większość zadań z indukcji jest na jedną niewiadomą, zazwyczaj n
np. Udowodnij że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n≥1 prawdziwa jest równość:
1*4+2*7+3*10+...+n(3n+1)=n(n+1)2
9 sie 00:18