;/
Grześ1992: liczby zespolone(potegowanie):
8 sie 20:27
nikt : policz osobno a potem wymnóż wyniki
8 sie 20:40
konrad: ze wzoru Moivre'a
8 sie 20:46
Grześ1992: wzor mam ale nie wychodzi wynik normalnie mam dosyc

bede wdzieczny jezeli ktos by to chociaz
w czesci pokazal jak zrobic
8 sie 20:52
nikt : więc będziemy to robić po kolei :
Najpierw pokaż jak zamieniasz
3 + √3i na postać trygonometryczną.
8 sie 20:55
Grześ1992:
8 sie 20:59
nikt : Ja tu nadal nie widzę postaci trygonometrycznej
8 sie 21:00
Grześ1992: na razie dobrze?
8 sie 21:00
Grześ1992: no wiec z=1728(cospi+isinpi)=−1728
8 sie 21:01
Grześ1992: bo |z|=2√3
8 sie 21:01
Grześ1992: i jak ?
8 sie 21:04
nikt : 
teraz druga liczba
8 sie 21:04
Grześ1992:

tg(mi)=1 mi=pi/4
δ=5/4pi
8 sie 21:11
Grześ1992: | | √2 | |
z=( |
| )9(cos5/4pi*9+isin5/4pi*9) |
| | 2 | |
8 sie 21:13
nikt :
8 sie 21:15
Grześ1992: a teraz ?
8 sie 21:15
Grześ1992: ok to pisze dalej chyba znalazlem juz blad ale tu dokoncze
8 sie 21:15
8 sie 21:19
Grześ1992: wyszlo

ale dzieki xD
8 sie 21:19