tw talesa lub odwrotne
Mozambik:

stosując tw talesa czy tw odwrotne do talesa otrzymujemy takie równania do tego rysunku:
I macie jeszcze jakieś pomysły na równania? Albo jak jeszcze można wyliczyć x ?
8 sie 19:44
Grześ1992: ja bym pole wyliczył wzorem Herona i wtedy już z górki
8 sie 20:33
Mozambik: a co potem z pola jak ja chce x a nie h

. I to jest tw. TalesA?
8 sie 20:35
Grześ1992: "I macie jeszcze jakieś pomysły na równania? Albo jak jeszcze można wyliczyć x" no wiec podalem
inny pomysl....
8 sie 20:38
nikt : dwa równania − dwie niewiadome.
Po co więcej ?
8 sie 20:39
Mozambik: mi chodzi czy to jest tw talesa czy nie, i nie wiem czy w razie co dałoby się jeszcze jakieś
rownanie z tego tw. obmyśleć, bo jak sie pytam czy to to, to chyba latwo sie domyślić, ze go
nie zbyt znam. Wiec da sie jeszcze jakieś proporcje ułożyć?
Sorry, pole jest potrzebne do h z mojej proporcji, wiec ja juz nie obliczylem. Ale masz jakiś
inny pomysł może? Weź to rozwiń
8 sie 20:43
nikt : Daj treść zadania
8 sie 20:44
Grześ1992: tak na moje oko te dwa rownania wyzej sa identyczne wiec nic nie wyliczysz z tego...
8 sie 20:45
Grześ1992: 1)liczysz h z tego co wyzej podalem
2)podstawe dzielisz z prawej str wysokosci oznacz jako np "z" a z lewej 12−z wylicz "z"
pitagorasem
3)Wylicz katy jakiegos trojkata majac te dane i wyliczysz juz wtedy ten x

ale to nie tales
8 sie 20:51
Mozambik: nie wiem o czym gelu piszesz. Akurat z tego co mówisz ze nie wyliczyłem, to wyliczyłem.
8 sie 20:59
Grześ1992: tak h potrzebowales z herona i wyliczyles ale pytales sie czy inaczej mozna jakos dojsc do
wyniku
8 sie 21:04
Mila: Skorzystałeś z podobieństwa trójkątów.
Jeśli chcesz obliczyć x to trzeba znaleźć h ( jak radzi Grześ), a to najlepiej z wzoru na pole
trójkąta.
PΔ=15√7
8 sie 21:14
Eta:
Ob
Δ= 30
Ze wzoru Herona:
P=
√15*3*7*5=
√9*25*7= 15
√7
| | 5 | |
PΔ= 15√7 P= 6h ⇒ h= |
| √7 |
| | 2 | |
x=.... dokończ
8 sie 21:28
Mozambik: Eta a co to za propocja jest? ja mówie jeszcze raz ze nie umiem tw. talesa, nawet nie wiem czy
ja w moim z niego korzystalem.
8 sie 21:37
Eta:
| | 12 | | h | |
|
| = |
| ( sam ją napisałeś  |
| | x | | h−x | |
| | 12h | |
x*h= 12(h−x) ⇒ xh+12x= 12h ⇒ x( h+12)= 12h ⇒ x= |
| |
| | h+12 | |
8 sie 21:40
rumpek: Eta miałaś mecz oglądać
8 sie 21:49
8 sie 21:50
nikt : rumpek jaki mecz ? Żadnego już nie ma
8 sie 21:51
Eta: Siatkówka ...
8 sie 21:53
Eta:
Teraz już tylko wzory Cardano
8 sie 21:55
rumpek:
8 sie 21:55
Eta:
8 sie 21:57
Mila: Mozambik, czytaj nasze komentarze, napisałam Ci z czego skorzystałeś.
Przeczytaj też twierdzenie Talesa.
8 sie 22:10