wykaż...
miłosz: Liczba a przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3. Wykaż, że kwadrat liczby a powiększony o 1 jest
podzielny przez 5.
Czy dobrze kombinuje i można to uznać za dowód?
Przyjmuje:
13a2 +a2+1=5k
a=1
13*12+ 12+1=15 czyli dzieli się przez 5
dla a+1
13(a+1)2 + (n+1)2 +1 =5k
13(a2 +2a +1) + (a2 +2a+1) +1 =5k
13a2 +26a+13 +a2 +2a +1+1=5k
(13a2 +a2 +1) +a2 +2a+2 =5k
dla dowolnej a suma liczb jest podzielna przez 5 np. 22 +2*2+2=10
8 sie 18:54
miłosz: przyjąłem 13 bo przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3
8 sie 18:56
Eta:
a= 5k+3 , k€C
a2+1 = 25k2+30k+9 +1= 25k2+30k+10 = 5*(5k2+6k+2) = 5*s , s€C
c.n.u
8 sie 19:02
miłosz: czyli mój zapis jest nie słuszny
8 sie 19:05
Eta:
Nic nie możesz "przyjmować " !
Masz wykazać
8 sie 19:06
miłosz: a indukcyjnie się da ?
8 sie 19:12
Eta:
Tak jest o wiele prościej
8 sie 19:17
miłosz: a mogłabyś indukcyjnie proszę..
8 sie 19:23