wykazywanie
miłosz: Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej dającej z dzielenia przez 3 resztę 2, przy dzieleniu przez
3 daje resztę 1.
Mam tylko pytanie czy dane rozwiązanie poniżej jest słuszne:
8a2+7a2=3k
Zaczynam udowadniać że 8 jest podzielne przez 3 i daje resztę 2.
a=1
8*12=8
8/3=6r2
dla a+1
8(a+1)2=3k
8(a2 +2a +1)=3k
8a2+16a+8=3k
dla a=1
8*12+16*1+8=32
32/3 =30 r2
Udowodniłem że dla wyrażenie 8a2 jest podzielne przez 3 i daje resztę 2.
To samo ma dawać przy dzieleniu przez 3 resztę 1
więc : 8a2+16a+8 −a2=3k
dla a=1
8*12+16*1−12=3k
31=3k
31/3=10r1. Czy to jest słusznie udowodnione? Jak nie to dlaczego?
8 sie 17:25
Vax: Pokaż, że kwadrat liczby postaci 3k+2 daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3.
8 sie 17:27
miłosz: Czy ktoś odpowie zgodnie z zadanym pytaniem?
8 sie 18:09
Vax: Pierwsze stwierdzenie: 8 jest podzielne przez 3 i daje resztę 2.
Jak liczba może być jednocześnie podzielna przez 3 i dawać resztę 2? Zakładam, że chodziło o
to, że 8 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2, ale po co sprawdzasz tutaj 8 ? Masz udowodnić
tezę dla dowolnej liczby postaci 3k+2.
8 sie 18:11
miłosz: Vax, mam na myśli moją treść zadania a nie Twoją , poza tym czy dobrze to udowodniłem?
8 sie 18:16
Vax: Ja mówię właśnie o Twojej treści. W Twoim poście nie widzę żadnego dowodu. Sprawdzasz resztę z
dzielenia przez 3 liczby 8, po co ? Dalszy zapis też większego sensu nie ma. Popatrz jeszcze
raz na założenie i tezę:
Masz założenie, że dana jest liczba całkowita dająca resztę 2 z dzielenia przez 3.
W jaki sposób można taką liczbę zapisać ? Jak wcześniej już powiedziałem, jest to liczba
postaci 3k+2 dla pewnego całkowitego k. Masz pokazać, że kwadrat takiej liczby, czyli (3k+2)2
daje resztę 1 przy dzieleniu przez 3.
8 sie 18:20
miłosz: vax, 8 dałem jako przykład , tak przyjąłem i na pewno jest to nie słuszne? Gdy 3k +2
podstawiłem w kwadrat otrzymałem: 9k+6k+4 i co dalej?
8 sie 18:27
Vax: Teraz zostaje pokazać, że 9k
2+6k+4 przy dzieleniu przez 3 dla dowolnego całkowitego k daje
resztę 1
8 sie 18:28
miłosz: vax, 9k +6k +4, chodzi o to że dla dowolnej k suma liczb będzie dzieliła się przez 3 z resztą
jeden tak?
8 sie 18:28
Vax: Źle podniosłeś do kwadratu, zauważ, że:
(3k+2)2 = 9k2+12k+4
8 sie 18:32
miłosz: ok , masz rację , ale czy mój post że dla dowolnej... jest słuszny, dobrze myślę?
8 sie 18:33
Vax: Pokaż teraz, że 9k
2+12k+4 przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1. Zauważ, że skoro ma dawać
resztę 1 przy dzieleniu przez 3, to musi być postaci 3s+1, dla pewnego s

Czyli masz
sprawdzić czy istnieje takie całkowite s, że 3s+1 = 9k
2+12k+4
8 sie 18:33
miłosz: czyli że dla dowolnej k suma liczb będzie dzieliła się przez 3 z resztą jeden tak? Np . 9*12
+12*1+4=
25 czyli 25/3= 24r1 , o to chodzi?
8 sie 18:36
Vax: Czyli, że dla dowolnego całkowitego k
wyrażenie 9k
2+12k+4 przy dzieleniu przez 3 daje
resztę 1, nie patrz tutaj na sumę cyfr

I nie wstawiaj różnych wartości k, np k=1 itd, bo
wtedy sprawdzasz poszczególne przypadki, a masz pokazać, że teza zachodzi dla dowolnego k.
8 sie 18:38
miłosz: aha ok, a wykazywanie za pomocą indukcji matematycznej, nie można w tym przypadku?
8 sie 18:39
Vax: Można, ale szybciej tak.
8 sie 18:39
miłosz: to pokaż mi jak z tą idukcją , proszę, jeśli możesz
8 sie 18:41
miłosz: bo ja całe zadanie robiłem uzwględniając zasady indukcji, i nie wiem co zrobiłem w takim razie
źle.
8 sie 18:42
Vax: To za kilkadziesiąt minut, bo teraz muszę lecieć, ale z indukcji będzie naprawdę o wiele
dłużej, skoro pokazujemy dla dowolnych liczb całkowitych to trzeba pokazać dwie implikacje
T(k) ⇒ T(k+1) oraz T(k) ⇒ T(k−1)
8 sie 18:43
miłosz: aha , to może źle rozumiem treść, tą indukcję nie tak sobie wyobrażałem
8 sie 18:45
miłosz: czyli za to moje zadanie ,które sam zrobiłem , nie dostałbym punktów żadnych?
8 sie 18:46
GROM:
Nie dostałbyś miłosz żadnych punktów. Twoje, pożal się Boże, rozwiązanie nie jest warte
funta kłaków.
8 sie 20:24
Mila:
Przykład zastosowania indukcji matematycznej.
Zadanie.
Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 4n−1jest podzielna przez 3.
Rozwiązanie:
Dowód metodą indukcji matematycznej.
1) Dla n=1 twierdzenie jest prawdziwe, bo 41−1=3
2) Niech k będzie dowolną liczba naturalną.
Pokażemy, że jeżeli liczba 4k−1 jest podzielna przez 3 , to również liczba 4k+1 jest
podzielna przez 3.
Oznacza to, że mamy wykazać, że jeżeli istnieje liczba całkowita a taka, że 4k−1=3a, to
istnieje liczba całkowita b taka, że 4k+1−1=3b.
4k+1−1=4*4k−1=3*4k+4k−1=3*4k+3a=3(4k+a)
Ponieważ 4k+a jest liczba całkowitą, to
4k+1−1=3b, gdzie b=4k+a i b∊C
cnw
8 sie 22:01
Mila: Należy jeszcze dodać, że twierdzenie zachodzi dla wszystkich liczb naturalnych.
8 sie 22:03
miłosz: mila dzięki bardzo za to, ale mam pytanie 3*4k+4k−1 skąd tu się wzięło 3 razy...?
8 sie 22:34
Eta:
Zad. od Mili ( bez indukcji)
an−bn= (a−b)(an−1+an−2*b+.... +bn−1)
to: 4n−1= (4−1)(4n−1+4n−2+... +1) = 3*k, k€C
8 sie 22:37
miłosz: Eta, skąd to 3*k , wytłumacz mi
8 sie 22:38
Mila: Eto, masz rację co do wyboru sposobu, ale chciałam wybrać łatwy przykład dla Milosza.
Miłosz: 4*4k =3*4k+4k
bo jesli podstawisz 4k=t
to masz:
4*4k=4t=3t+t
8 sie 22:41
Eta:
4−1= 3 i (4n−1+4n−2+ ...+1) €C i ta suma w tym nawiasie jest liczbą całkowitą
oznaczam ją jako k
8 sie 22:42
miłosz: nie czaje tego całego przejścia :4k+1−1=4*4k−1=3*4k+4k−1=3*4k+3a , po kolei , mogłabyś ?
8 sie 22:43
miłosz: i jeszcze nie czaje dlaczego oznaczamy k€C a nie k€N?
8 sie 22:47
Ewa:
Niech n to liczba całkowita, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2.
n = 3k + 2, k∊C.
n2 = (3k + 2)2 = 9k2 + 12k + 3 + 1 = 3(3k2 + 4k + 1) + 1 = 3m + 1, m = 3k2 + 4k + 1∊C
a więc n2 = 3m + 1 co należało wykazać.
8 sie 22:49
Mila: Zamiast "nie czaję" piszemy nie rozumiem.
Miłosz: 4*4k =3*4k+4k bo jesli podstawisz 4k=t to masz: 4*4k=4t=3t+1t
dalej wracając do potęgi:
3t+1t=3*4k+4k
3*4k+4k−1=3*4k+3a (bo 4k−1=3a) wyłączamy 3 przed nawias
=3(4k+a) Pomyśl spokojnie i jutro znowu możemy zrobić inny przykład z zastosowaniem indukcji.
Poszukaj w google , co piszą na temat indukcji.
8 sie 22:51
miłosz: Ewa, jak to można sprawdzić czy to prawda?
8 sie 22:54
Ewa:
Uruchom myślenie
8 sie 22:58
miłosz: Mila ,czy to prawda że każde zadanie z treścią uzasadnij , wykaż , udowodnij, można użyć
indukcji?
8 sie 22:59
miłosz: ewa skąd to ,3m + 1?
8 sie 23:01
miłosz: już wszystko rozumiem ewa
8 sie 23:02
Mila: Zasada indukcji matematycznej jest metodą dowodzenia twierdzeń o liczbach naturalnych.
8 sie 23:31
pigor: Ufff. amen i gratuluję cierpliwości . ...
8 sie 23:40
Vax: Mila, za pomocą indukcji można również dowodzić twierdzeń o liczbach całkowitych, jednak
wtedy po sprawdzeniu tezy dla pewnego k należy oprócz wykazania T(k) ⇒ T(k+1) wykazać T(k) ⇒
T(k−1)
8 sie 23:43