Zadania
AS: Kto chce,niech liczy
Zadanie 1
Wyznaczyć wzór iteracyjny, pozwalający obliczać kolejne
przybliżenia dla n√A , A > 0
Zadanie 2
Wykazać,że funkcja x100 + a*x + b ma nie więcej niż 2 miejsca zerowe.
Zadanie 3
Czy równanie xn + xn−1 + ... + x2 + x − 1 = 0 ma pierwiastek dodatni.
Jeżeli tak,to ile posiada pierwiastków dodatnich?
8 sie 16:06
Trivial:

Zadanie 2.
Pierwiastków wielomianu poszukujemy rozwiązując równanie x
100 + ax + b = 0, czyli
x
100 = −(ax+b). Dowód widoczny na rysunku.
8 sie 16:38
Artur z miasta Neptuna:
2) df =R
f` = 0 <=> x = a1/99
Mozna dorzucic granice dla −/+∞
z powyzszych informacji wynika ze funkcja moze conajwyzej dwukrotnie przecinac os OX.
8 sie 16:40
Vax: Ewentualnie jeżeli f(x) = x100+ax+b, to widzimy, że f'(x) = 100x99+a, skąd f'(x) = 0 ma
dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste, więc f(x) = 0 może mieć maksymalnie 2 rozwiązania
rzeczywiste, cnd.
8 sie 16:40
Vax: 3) f(x) = xn+...+x2+x−1 ⇒ f'(x) = nxn−1 + ... + 2x+1, więc dla x>0 mamy f'(x) > 0, skąd
dla x > 0 f(x) jest ściśle rosnąca, dodatkowo jest ciągła i f(0) < 0 , f(1) ≥ 0, stąd na mocy
własności Darboux dostajemy, że f(x) ma w przedziale (0;1] jedno rozwiązanie, a skoro jest
ściśle rosnąca dla x>0, więc jest to jedynie dodatnie rozwiązanie.
8 sie 16:42
Artur z miasta Neptuna:
Vax ... z darboux masz ze jest conajmniej jedno rozwiazanie (np. moga byc trzy) sprawe
dokladnie iednego rozwiazanie zalatwia nam dopiero 'scisle rosnaca funkcja'
8 sie 16:46
Tomek.Noah: nie wiem czy o to chodzi w pierwszym ale się podejme

w sumie nie jest grzechem spróbować

A∊R
+
n√A=x
x
n=A
x
n−A=0
f(x)=x
n−A
f'(x)=n*x
n−1
Było by tak?
8 sie 16:46
Vax: Tak, to, że jest dokładnie jedno wynika właśnie z tego, że f jest ściśle rosnąca
8 sie 16:47
Trivial: Tomek, nie może być tak, bo dla wartości xk = n√A powinieneś dostać xk+1 = n√A.
8 sie 16:52